Jälleen koiria Valkoiseen taloon

Kun Yhdysvaltain uusi presidentti Joe Biden muuttaa Valkoiseen taloon, tuo hän mukanaan kaksi saksanpaimenkoiraa, Champin ja Majorin. Vaalit hävinnyt Donald Trump oli yli sataan vuoteen USA:n ensimmäinen presidentti, jolla ei ollut lemmikkejä. Tiettävästi viimeisin presidentti, jolla ei ollut lemmikkejä ennen Trumpia oli James K. Polk, joka toimi virassa vuosina 1845–1849.

Lemmikit ovat perinteisesti olleet osa Valkoista taloa. Trumpin edeltäjällä, Barack Obamalla (virassa 2009–2017, varapresidenttinä Joe Biden) oli kaksi portugalinvesikoiraa, Bo ja Sunny. Hänen edeltäjällään, George W. Bushilla (virassa 2001–2009) oli skotlanninterrierit Barney ja Miss Beazley, englanninspringerspanieli Spot sekä kissa nimeltään Willie. Bushin edeltäjällä, Bill Clintonilla (virassa 1993–2001) taas oli labradorinnoutaja Buddy sekä rescue-kissa Socks.

Joe Biden lahjoitti Champ-koiran Jill-vaimolleen vuonna 2008. Major saapui perheeseen kymmenen vuotta myöhemmin. Bidenin tytär oli lähettänyt isälleen kuvan Delaweren eläinsuojeluyhdistyksessä kotia etsivästä saksanpaimenkoirasta. Major on siis ns. rescue-koira, jollainen on asunut Valkoisessa talossa aiemminkin. Presidentti Lyndon B. Johnson adoptoi 1960-luvulla sekarotuisen Yuki-koiran, jonka Johnsonin tytär oli löytänyt teksasilaiselta huoltoasemalta.

Bidenin vaalikampanjassa koirilla oli tärkeä osa. Marraskuussa 2020 julkaistulla kampanjavideolla erilaiset koirat poseerasivat Bidenin ja hänen varapresidenttiehdokkaansa Kamala Harrisin asusteissa, muun muassa sukissa ja huiveissa. Videon lopussa oli iskulause: ”Tuodaan koirat takaisin Valkoiseen taloon”.

Bidenin kannattajat järjestivät myös oman Dog lovers for Joe -kampanjan, jonka etusivulla kirjoitettiin: ”On aika saada koiraihminen Valkoiseen taloon”.

Bidenin perheen koirat ovat herättäneet ihastusta sosiaalisessa mediassa. Niille on perustettu oma Twitter-tili @First_Dogs_USA, joka on kerännyt valtaisan seuraajajoukon.

Yhdysvaltain 15 entisen presidentin koirista löytyy juttu AKC:n verkkosivuilta.

Muokattu 21.1.2021: Lisätty viimeinen lause verkkolinkistä.

Kommentoi:

Koiramme