Espanja saa eläinsuojelulain

Kymmenien tuhansien rescuekoirien alkuperämaa Espanja on vasta nyt saamassa valtakunnallisen eläinsuojelulain. Espanjassa moni metsästäjä hylkää tai tappaa koiransa, jos ne eivät pysy saaliin perässä. Koiria pidetään kertakäyttöesineinä, joista hankkiudutaan eroon heti tarpeen tullen. Suurin osa näistä on galgoja eli espanjanvinttikoiria.

Maassa ei edes ole yhteistä, kansallista eläinsuojelulakia, vaan siellä jokaisella 17 itsehallintoalueella on omat eläinsuojelusäännöksensä. Vasta nyt Espanjan parlamentin alahuoneeseen on valmisteilla yhtenäinen kansallinen laki.

Eläinsuojeluyhdistysten pelastamista koirista valtaosa on metsästys- tai paimenkoiria. Moni metsästäjä hylkää tai yksinkertaisesti tappaa koirat, jotka ovat käyneet hyödyttömiksi metsästyksessä. – En ole nähnyt asenteiden näitä koiria kohtaan muuttuvan. Koiraa pidetään edelleen esineenä, ei elävänä olentona, sanoo erään eläinsuojeluyhdistyksen puheenjohtaja.

Galgojen avulla metsästävien tai galgokilpailuja harrastavien keskuudessa on tyypillistä, että koirat asuvat ulkorakennuksissa tai halleissa, jotka voivat sijaita kaukanakin omistajan kodista. Ensimmäinen koko maan kattava eläinsuojelulaki kieltää koirien asuttamisen kodin ulkopuolella, kuten pihamaalla tai varastossa sekä koirien yksin jättämisen yli 24 tunniksi. Eläinten myynti Espanjan eläinkaupoissa rajataan vain lemmikkikaloihin.

Lisäksi koirien kasvattamiseen vaaditaan jatkossa kasvattajalupa. Jos samassa perheessä asuu sekä narttu- että uroskoiria, uuden lain mukaan ne olisi pakko sterilisoida lisääntymisen estämiseksi. Uusi laki yrittää pelastaa koirat, mutta lain ulkopuolelle jäävät muun muassa härkätaistelu- ja karjaeläimet.

Uudella lailla lemmikkieläinten lopettaminen ilman painavaa syytä on tarkoitus kieltää. Espanjassa sairastuu lähes 400000 koiraa vuodessa leishmaniaasiin, johon ei ole parannuskeinoa. Tauti tarttuu hietasääsken puremasta, mutta sairastunut koira voi oikealla hoidolla elää pitkän elämän. Monet eläinsuojeluyhdistykset ovat arvostelleet uuteen lakiin jäävää porsaanreikää, sillä lemmikkien lopettaminen olisi jatkossakin mahdollista parantumattoman sairauden, kuten juuri leishmaniaasiin, vuoksi. (Verkko-Koiramme kirjoitti leishmaniaasista loisjutussaan 7.9.)

Metsästäjäyhdistykset kaavailevat uutta lakia vastustavia mielenosoituksia. – Metsästyskulttuuri on osa Espanjaa, ja se pitäisi turvata, toteaa eräs galgoharrastaja. Hän käy koirineen galgokisoissa, joissa kaksi koiraa juoksee jäniksen perässä. Saalis ei kiinnosta, vaan koirien nopeus ja paremmuus. Hän ajattaa kahta galgoa kerrallaan, ja kun niiden kilpaura on noin kahden tai kolmen vuoden jälkeen ohi, lahjoittaa hän ne eteenpäin. – Koirani ovat urheilijoita, eivät seurakoiria, hän toteaa.

Lähde: hs.fi

Kommentoi:

Koiramme