Ukrainan lähimaat sallivat koirien tulla

Moni Ukrainan lähinaapuri on ilmoittanut päästävänsä koirat ja muutkin eläimet maahan pakolaisten mukana poikkeusluvalla ilman asiakirjoja.

Ukrainan rajanaapureita ovat Romania, Moldova, Unkari, Slovakia, Puola ja Valko-Venäjä, kaukana eivät ole Baltian maat Liettua, Latvia eikä Virokaan. Järjestöt eri puolilla maailmaa keräävät yhdessä tietoa siitä, kuinka Ukrainan pakolaisia ja eläimiä voidaan auttaa. Toiveena on, että yhä useammat Euroopan maat avaisivat rajansa ihmisille ja eläimille.

Viron ja Puolan viranomaiset tiedottavat, että tässä tilanteessa lemmikit saavat tulla maahan ilman tuontiasiakirjoja. Virossa, eläimen terveydentilasta riippuen, pysyy eläin aluksi PTA:n (Viron maatalous- ja elintarvikevirasto) karanteenivalvonnassa. Mikäli rabiesrokotus tai -testi on tarpeen, voidaan se tehdä Virossa eläimen jo saavuttua sinne.

Romanialainen eläinsuojeluyhdistys Casa lui Patrocle ilmoittaa, että he tekevät parhaansa löytääkseen majoituksen ja suojaa apua tarvitseville eläimille lajista riippumatta. Yhdistys toimii Suceavassa, joka sijaitsee vain 40 kilometriä Ukrainan rajalta. – Viranomaisten prioriteetti on nyt ihmisten turvallisuuden takaaminen, mutta toiminta-alamme mukaisesti asetamme etusijalle myös sivu-uhrien eli tukea tarvitsevien eläinten kohtalot, kirjoittaa yhdistys verkkosivuillaan.

Kansainvälinen eläinsuojelujärjestö War Paws kertoo saavansa paljon viestejä ihmisiltä, jotka ovat huolissaan ukrainalaisista ihmisistä ja heidän eläimistään. Järjestö kertoo, että esimerkiksi erilaisten eläinsuojien hoitajat vaarantavat oman henkensä kieltäytyessään jättämästä eläimiä oman onnensa nojaan. – Kuten olemme nähneet niin monta kertaa ennenkin konfliktialueilla, pian alkaa olla pulaa ruoasta ja lääkkeistä. Keskustelemme paikan päällä olevien pelastajien kanssa selvittääksemme, mitä voimme tehdä auttaaksemme heitä näinä pimeinä aikoina.

– Avun tarpeen koordinoiminen tulee viemään jonkin aikaa. Ensin tulee selvittää, kuinka apua voidaan parhaiten antaa ja luoda kunnolliset reitit lahjoituksille. Vasta sitten voi varainkeruu alkaa, järjestö tiedottaa.

Eläinystävät monesta eri maasta ovat liittyneet torstaina perustettuun facebook-ryhmään nimeltä ”Help to Ukrainian dog owners/breeders - temporary home and care for dogs” ja tarjonneet majoitusta niin ihmisille kuin eläimille lajista riippumatta.

Kommentoi:

Koiramme