Koirateurastamot toimivat yhä Indonesiassa

Koirien varastaminen lihantuotantoon on vakava ongelma Indonesiassa. Koirateurastamon pitäjä, joka varasti ja välitti joka vuosi tuhansia koiria ihmisravinnoksi, sai äskettäin tuomion. Hänelle määrättiin vuosi vankeutta sekä 10000 dollarin sakot. Hänen omistamastaan kiinteistöstä pelastettiin poliisioperaatiossa hiljattain yli 50 huonosti pidettyä koiraa. Tämä on kolmas koiranlihakauppiaan tuomio sen jälkeen, kun maan hallitus antoi julkilausuman "koirat eivät ole ruokaa" vuonna 2018.

Tuomitun tapaus on yleinen Indonesiassa. Länsi-Jaavan kaduilta varastetaan lemmikkieläimiä ja kulkukoiria, jotta voidaan vastata keskijaavalaisten koiranlihan kysyntään. Yksi tällainen keskittymä on Solon kaupunki, jossa tapetaan arviolta 13700 koiraa lihan vuoksi joka kuukausi.

Toiminta vaarantaa erityisesti raivotaudin vastaiset toimet ja muodostaa merkittävän kansanterveydellisen uhan. Raivotauti on suurimmassa osassa Indonesiaa yleinen sairaus, ja maan provinsseista vain kahdeksalla on raivotaudista vapaa asema. Koska koiria varastetaan rutiininomaisesti raivotaudin vaivaamilta alueilta ja kuljetetaan raivotautivapaille alueille, heikentää koiranlihakauppa pyrkimyksiä hallita tappavaa tautia.

Välitystoimintaa yritetään lakkauttaa Dog Meat Free Indonesia (DMFI) -kampanjan avulla. Siihen kuuluvat paikalliset toimijat Jakarta Animal Aid Network ja Animals Friends Jogja sekä kansainväliset ryhmät Humane Society International, Four Paws ja Animals Asia.

Valtakunnalliset mielipidemittaukset osoittavat, että vain pieni vähemmistö indonesialaisista (4,5 prosenttia) syö koiranlihaa. Jopa 93 prosenttia kaikista indonesialaisista kannattaa koiranlihan syöntikieltoa. Tästä huolimatta yli miljoona koiraa varastetaan, kuljetetaan, teurastetaan ja myydään ihmisravinnoksi joka vuosi kaikkialla Indonesiassa.

Kansainvälinen eläinsuojelujärjestö FourPaws kampanjoi voimakkaasti Kaakkois-Aasiassa. FourPawsin Kaakkois-Aasian koiran- ja kissanlihakaupan lopettamiskampanjan ohjelmapäällikkö Karen O’Malley sanoo, että tuomiot ovat lisääntyneet. – Edistymistä koiranlihakaupan lopettamisessa on tapahtunut, mutta maassa tapetaan edelleen arviolta miljoona koiraa vuosittain. Vaadimme välitöntä kansallista julman kaupan kieltämistä, O’Malley painottaa.

DMFI-järjestö on haastatellut monia paikallisia asukkaita. Moni on kohdannut aseistettuja kauppiaita, jotka ovat koettaneet varastaa lemmikkejä yöllä. Lainvalvontaviranomaiset ottavat varkaudet harvoin vakavasti, joten usein teot jäävät rankaisematta.

Koiran- ja kissanlihakaupan vastustus lisääntyy Aasiassa. Indonesiassa on koiranlihakauppa kielletty 17 kaupungissa ja hallintoalueella eri puolilla maata. Yhä useammat maat ja alueet kuten Taiwan, Hongkong, Filippiinit, Thaimaa ja kaksi Manner-Kiinan suurkaupunkia kieltävät koiranlihan kaupan, teurastuksen sekä kulutuksen.

Kommentoi:

Koiramme