Egyptiin kova koiralaki, vain kymmenelle rodulle vapautus

Vain kymmentä rotua, kuten malinoiseja, villakoiria ja jackrussellinterriereitä saa enää pitää vapaasti lemmikkinä Egyptissä. Muun muassa maassa suositut rottweilerit, saksanpaimenkoirat ja huskyt sekä kaukasianpaimenkoirat, bullmastiffit ja pitbullit ovat kieltolistalla kesäkuussa voimaan tulleen uuden koiralain perusteella.

Sallittujen koirien listalla ovat myös cockerspanieli, labradorinnoutaja, pomeranian, tanskandoggi, valkoinenpaimenkoira, maltankoira ja samojedinkoira. Muutoksesta kertoi Iltalehti 28.6. vice.com-sivustolla 14.6. julkaistun uutisen perusteella.

Arkistokuva: Paula Heikkinen-Lehkonen

Egyptissä yritetään elvyttää omaa paimenkoirarotua. Tätä rotua ei ole listattu kieltolakiin. Kuva on Kairosta vuodelta 2017. (Arkistokuva: Paula Heikkinen-Lehkonen)

Uusi laki vaarallisten eläinten ja koirien hallussapidosta sai sysäyksen helmikuussa, kun mies menehtyi Kairossa pitbullin hyökkäyksen seurauksena. Lakiin (Egyptian Official Gazette-sivulla) on listattu viitisentoista rotua, joiden luvattomasta pitämisestä voi saada kovat sakot tai jopa vankeutta. Lisäksi viranomaiset takavarikoivat luvattomat koirat.

Hallussapitoluvan voi saada, jos koiran rekisteröi kuukauden sisällä ja eläin tutkitaan tarkasti määritellyin ehdoin. Vaatimuksista koituu paljon kuluja, rekisteröinti esimerkiksi maksaa noin 1 500 euroa. Luvista huolimatta koiran pitäminen vaikeutuu, sillä muun muassa kieltorotuisen koiran vieminen julkisille paikoille on kiellettyä ja sillä on pidettävä kuonopantaa.

Laki otettiin käyttöön kesäkuussa 2023. Uuteen lakiin vaikutti osaltaan koiran omistamisen yleistyminen Egyptissä, joka näkyy lisääntyneissä ongelmatilanteissakin. Vuonna 2021 yli kymmenen ihmistä joutui sairaalahoitoon koirahyökkäysten takia.

Koiraharrastajat ja eläinoikeusyhdistysten jäsenet ovat moittineet uutta lakia. Rotulista on kritiikin mukaan sattumanvarainen. Esimerkiksi tanskandoggi on sekä sallittujen että kiellettyjen rotujen listalla.

Arkistokuva: Paula Heikkinen-Lehkonen

Katukoiria vilisee maassa kaikkialla, mutta hallussapitolaki pyrkii rajoittamaan vain lemmikkikoiriin liittyviä riskejä. (Arkistokuva: Paula Heikkinen-Lehkonen)

Kommentoi:

Koiramme