Koirien maitohappobakteerista tulee vientihitti?

Suomalainen koirien maitohappobakteerivalmiste on saanut myyntiluvan EU-alueella. Suomalaisen eläinlääkealan yrityksen, Vetcare Finlandin, yli kymmenen vuoden kehitystyön tuloksena on Canius-maitohappobakteeri saanut Euroopan unionilta luvan bakteerikantojen käyttöön koirien ruokinnassa.

Vetcare on kehittänyt Canius-tuotteeseen koirasta eristetyn maitohappobakteerin, joka lisätään koiran ruokaan edistämään koiran vatsan hyvinvointia. Canius on maailman ensimmäinen ja ainoa koiran oma maitohappobakteerivalmiste, joka sisältää kolme terveistä suomalaisista koirista eristettyä Lactobacillus-kantaa.

Täysin suomalaisessa omistuksessa oleva Vetcare Finland on yksi Suomen suurimmista eläinlääkealan yrityksistä. Sen tuotekehitysjohtaja Vesa Myllys kertoo, että yritys on perustamisestaan 1992 lähtien panostanut voimakkaasti tutkimukseen ja tuotekehitykseen.

– Palautamme myynnin tuoton aina takaisin tutkimus- ja kehitystyöhön. Tuotekehitystaival alkaa perustutkimuksesta, johon Vetcare osallistuu yleensä osarahoittajana. Kun kyse on uuden innovaation tuotteistamisesta, Vetcare on itse tilaustutkimusten merkittävin rahoittaja. Myyntilupaa varten vaaditaan tutkimuksia, jotka tehdään pääosin sertifioiduissa tai standardoiduissa kaupallisissa laboratorioissa. Kun tuote on markkinoilla, tuotekehitys jatkuu siten, että sen mahdollisia haittavaikutuksia seurataan tarkasti koko tuotteen elinkaaren ajan.

– Suurin osa tuotekehitysinvestoinneista kohdistuu tuotteen myyntilupaa varten tarvittaviin tietoihin. Nyrkkisääntönä voi ajatella, että uuden eläinlääkkeen tuominen markkinoille maksaa yhtä monta miljoonaa, kuin tuotekehitykseen kuluu vuosia. Eläinlääkekehityksessä kyse on poikkeuksetta monivuotisesta projektista. Investointimme yhteen uuteen eläinlääkkeeseen voi olla jopa 5–10 miljoonaa euroa, Myllys valottaa.

Valmistuksessa käytetyt maitohappobakteerit on rekisteröity teknologisten lisäaineiden luokkaan. Teknologista lisäainetta ei saa markkinoida terveysväittämillä.

– Kaikkiin markkinoinnissamme käytettyihin terveysväittämiin on olemassa tieteellinen näyttö, mutta väittämien käyttäminen tämän tuotteen markkinoinnissa ei ole sallittua. Tuote on turvallinen ja käyttäjillä on siitä erittäin hyviä kokemuksia, toteaa Vetcare Finlandin eläinlääketieteellinen johtaja Petri Bäcklund.

Vetcaren maitohappotutkimushankkeen vetäjä ETT Shea Beasley kertoo tuotteen mielenkiintoisesta kehityshistoriasta Vetcaren verkkosivulla: http://www.koiranterveydeksi.fi/index.php?id=22

 

 

 

 

 

Kommentoi:

Koiramme