Onnea suomalaisten koiraharrastajien rakkaimmalle naapurimaalle

Palju Õnne Eesti! Viron valtio täyttää tänään 100 vuotta. Suomalaisille koiraharrastajille Viro on kaikkein tutuin ja tärkein koiranaapurimaa.

Viron Kennelliitto perustettiin 1920-luvulla ja toistamiseen vuonna 1989. Liitolla on 2200 jäsentä. Virossa rekisteröidään vuosittain noin 4000 pentua. Suosituimpia rotuja ovat kultainennoutaja, ranskanbulldoggi ja tiibetinmastiffi.

Viron kansallisrotu – ja ainoa oma rotu – on eestinajokoira, eesti hagijas. Rotu on pian 60-vuotias. Niitä rekisteröidään Suomessa noin 50 joka vuosi. Eestinajokoira on suomenajokoiraa selvästi pienempi, mutta beaglea ja dreeveriä suurempi.

Suomalaisille koiraihmisille tutuimpia ovat Viron koiranäyttelyt. 1970- ja 1980-luvuilla suomalaiset koiraharrastajat kävivät näyttelyissä eniten Ruotsissa, mutta viimeisten 30 vuoden aikana suomalaisten koiraharrastajien ulkomaan näyttelymatkojen ilmansuunnaksi on vakiintunut etelä. Suomenlahden yli pääsee laivalla alle kahdessa tunnissa ja usein viikonloppuisin laivoilla suorastaan vilisee suomalaisia koiraharrastajia lemmikkeineen. Suomalaisten kanssakäyminen virolaisten harrastajien kanssa on mutkatonta siksikin, että monet virolaiset osaavat hyvin suomea.

Erityisen runsaasti Virossa on vierailtu sen jälkeen kun Virosta kymmenen vuotta sitten tuli kansainvälisen kennelliiton FCI:n jäsen. Virossa järjestetään joka vuosi 10–12 kansainvälistä näyttelyä (Suomessa tänä vuonna alle 20), joihin osallistuu noin 25000 koiraa. Yli puolet näistä tulee Suomesta. Kun otetaan huomioon myös Viron pienemmät näyttelyt, Virosta kertyy joka vuosi arviolta 20000 suomalaista näyttelykäyntiä.

Ilman Viroa Suomi ei olisikaan FCI:n johtava maa koirien kansainvälisten valionarvojen määrissä, sillä kansainvälisiin valionarvoihin tarvitaan kansainvälisiä sertifikaatteja muualtakin kuin koiran kotimaasta. Suomalaiset hakevat ne Virosta.

Viron suurimpia näyttelyitä järjestetään tammi-, huhti-, kesä- ja elokuussa Tallinnassa, heinäkuussa Pärnussa ja marraskuussa Tartossa. Moni suomalainen koiraharrastaja on myös kolunnut Rakveren, Narvan, Kohtla-Järven, Viljandin, Haapsalun ja Luigen.

Viron Kennelliiton (Eesti Kennelliit) hallituksen puheenjohtaja on Kaire Meristo ja valtuuston puheenjohtaja Helen Tonkson-Koit.

 

 

Kommentoi:

Koiramme