Evira: Koiranlihan tuotannolle ei ole sijaa Suomessa

Konsultti Juhani Peltola haluaisi aloittaa Suomessa koiranlihan tuotannon. Liha menisi vientiin. Evira tyrmää ajatuksen. Koiranlihan tuotannosta kirjoittava konsultti Juhani Peltola Malesian Kuala Lumpurista ei ole saanut vihreää valoa tavoitteelleen Evirasta. Peltolan erikoinen yleisöosastonkirjoitus julkaistiin Maaseudun Tulevaisuudessa 9. huhtikuuta.

– Asiasta on käyty keskustelua Peltolan kanssa viime syksynä, vahvistaa Eviran elintarviketurvallisuusosaston johtaja Leena Räsänen Koiramme-lehdelle.

Samassa yhteydessä Peltolalle on kerrottu Suomessa voimassa olevista elintarviketuotantoon liittyvistä säännöksistä, jotka ovat olleet jo vuosia Evirankin sivuilta luettavissa. EU:ssa jokainen jäsenmaa saa itsenäisesti päättää eläinlajit, joita voidaan käyttää tai joita ei saa käyttää elintarviketuotantoon. Suomessa on määritelty tuotantoon sallitut eläimet.

– Koiraa ei ole mainittu listalla, Leena Räsänen sanoo. 

Peltola kertoo yleisönosastokirjoituksessaan käyneensä neuvotteluja eurooppalaisen lihatuotteita välittävän tukun kanssa, joka on ”erittäin kiinnostunut ostamaan Suomessa tuotettuja lihatuotteita muun muassa eettisen ja ekologisen kasvatustavan vuoksi”. Peltolan mukaan kyse olisi erikoislihasta, jota vietäisiin esimerkiksi Indonesiaan: ”Ravintolaliha tuotettaisiin liharotuisesta koirasta, ei mistään villakoirasta tai chihuahuasta”. 

Leena Räsänen ei usko, että koiranlihan tuotanto saisi Suomessa tukea, vaikka asiaa alettaisiin tosissaan selvittää. Elintarviketuotanto on niin tarkasti ja tiukasti säädettyä.

– Tämä on myös kulttuurikysymys. Olisi aika epätodennäköistä, että koiranlihaa alettaisiin tuottaa Suomessa. Juhani Peltola kertoo edelleen suunnitelleensa tuotantoa ”muutaman turkistarhauksen lopettaneen tilan kanssa, ja he ovat hyvin innoissaan”.

Turkiseläinten kasvattajien liitossa Peltolan suunnitelmat ovat aivan oudot. – Meillä ei ole tällaisesta mitään tietoa, kertoo viestintäjohtaja Olli-Pekka Nissinen Koiramme-lehdelle.

 

 

Kommentoi:

Koiramme