Tappelukoirien kontolla liki 40 % koirahyökkäyksistä

Vuosittain useita koiria loukkaantuu tai kuolee toisen koiran hyökkäyksen seurauksena. Ruotsalaistutkimus osoittaa, että niin sanotut taistelukoirarodut ovat hyvin usein hyökkäävä osapuoli.

Kalmarin Linné-yliopiston luennoitsija ja ympäristötieteiden dosentti Sirkku Sarenbo on tutkinut koiriin liittyviä oikeustapauksia. Hän kävi läpi 107 tuomiota, joissa oli kyse muun muassa koiran kiinnipitovelvoitteesta.
 
Lihaksikkaat rodut, kuten pitbullterrieri, amerikanstaffordshirenterrieri tai näiden kahden rodun sekoitus, oli 41 kertaa hyökkäävänä osapuolena 107:sta tapauksesta.
 
Norjassa ja Tanskassa nämä rodut ovat kiellettyjä. Ruotsissa (ja Suomessa) on asenne ollut se, että on enemmän koiranomistajan kuin koiran syytä, jos koira käyttäytyy aggressiivisesti.
 
Sirkku Sarenbon mielestä sopimattomat koiranomistajat eivät yksin selitä sitä, että onnettomuuksia tapahtuu. – Se on hyvin yksinkertaistettu lähestymistapa. Koirilla on sellaisia ominaisuuksia, jotka olemme tietoisesti niille jalostaneet, hän sanoo.

Lähde: sverigesradio.se

Kommentoi:

Koiramme