Tiukkuutta koirien tuontiin rabiesalueilta

Rabiesaltistusten vuoksi 46 henkilöä joutui ottamaan viime vuonna estohoidon Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirissä. – Hoitoja annettiin eniten matkalla saatuun kulkukoiran, kissan tai apinan puremaan, mutta myös Suomeen rabiesalueilta (Romania ja Bosnia-Herzegovina) järjestöjen kautta tuotujen koirien aiheuttamiin puremiin, kertoo apulaisylilääkäri Eeva Ruotsalainen Helsingin Uutisten tekemässä jutussa (9.1.).

Ruotsalainen toimii Husin infektiosairauksien epidemiologisessa yksikössä. Rabiesvaaraa pidetään todellisena uhkana. Villieläimiin levinnyttä rabiesta on hyvin vaikea poistaa.

Ruotsalaisen mukaan tilanne ei ole muuttunut, vaikka riskistä on kerrottu jo vuosien ajan. Matkailijat eivät ota tosissaan sitä, ettei rabiesalueilla koiria ja kissoja tule silittää, hoivata tai ruokkia. Katukoirien maahantuonnista Ruotsalainen sanoo, ettei koirien tuominen Suomeen uhkaa pelkästään omistajan tai hänen läheistensä terveyttä, vaan myös Suomen pysymistä rabiesvapaana.

Evira tutki pistokokein viime vuonna Venäjältä Suomeen tuotuja koiria rabiesrokotusten varalta.
– Eviran löydökset Venäjältä tuotujen ja Norjan kokemukset Romaniasta tuotujen katukoirien puutteellisista rabiesvasta-aineista antavat vakavan aiheen viranomaispohdintaan myös Suomessa. Koiria tuovien järjestöjen tai ostajan vastuulla tulisi olla koiran rabiesvasta-aineiden testaaminen ennen eläimen tuomista Suomeen ja pohtia koirien tuomisen rajoittamista rabiesalueilta EU-tasoisesti, Ruotsalainen jatkaa.

 

Kommentoi:

Koiramme