Punaiset laivat koiraihmisten suosiossa

Viking Line on Tallink Siljaa suositumpi matkustettaessa lemmikin kanssa meren yli. Laivayhtiöiden tilastojen mukaan Tukholmaan matkustetaan lemmikin kanssa enemmän kuin Tallinnaan. On mahdollista, että lyhyellä Helsinki–Tallinna välillä matkustavia kaikkia koiria ei yksinkertaisesti ilmoiteta laivayhtiölle.

Itämerellä seilasi viime vuonna yli 60000 lemmikkiä. Viking Linen laivoilla matkusti viime vuonna 6,4 miljoonaa matkustajaa, joilla oli mukanaan noin 43000 lemmikkiä. Tallink Siljan aluksilla tehtiin 7,9 miljoonaa matkaa, joista yli viisi miljoonaa suuntautui Viron Tallinnaan. Lemmikkejä Siljan laivoilla kuljetettiin noin 20000.

Tilastot eivät kerro, mikä lemmikkieläin on kyseessä, mutta arvattavasti suurin osa on ollut koiria.

Kaksi suosituinta lemmikkilaivaa ovat Viking Amorella ja Viking Grace, jotka liikennöivät reitillä Turku–Ahvenanmaa–Tukholma. Linjalla purjehti 1,8 miljoonaa matkustajaa, mukana Amorellalla oli noin 9700 lemmikkiä ja Gracella 9500.

Tallink Siljan Suomi–Ruotsi -reitillä tehtiin viime vuonna 2,8 miljoonaa matkaa. Yhtiön suosituin lemmikkireitti on Turku–Ahvenanmaa–Tukholma.

– Turun linjalla matkustaa yleensä eniten lemmikkejä, noin 5500 vuodessa. Seuraavaksi eniten lemmikkejä on Helsinki–Tallinna reitillä, vajaat 5000 vuodessa. Helsinki–Ahvenanmaa–Tukholma -reitillä seilaa reilut 2000 lemmikkiä vuodessa, kertoo Tallink Siljan viestintäjohtaja Marika Nöjd.

Viking Linen reitti Helsinki–Ahvenanmaa–Tukholma keräsi vajaat 970 000 matkustajaa. Helsingistä Tallinnaan Vikingillä seilasi 1,9 miljoonaa matkustajaa, ja lyhyellä reitillä Maarianhaminasta Kapellskäriin 730 000.

Tallink Siljallakin on muita reittejä kuten Tukholmasta Tallinnaan tai Riikaan, mutta näiden matkustaja- eivätkä lemmikkimäärät ole mukana edellä olevissa yhteenvedoissa.

Eläinmatkustajien määrä laivoilla ei ole sidonnainen hyttipaikkoihin, vaan on riippuvainen koirille varattujen ulkoilutuspaikkojen määrästä. – Tämä saattaa kuulostaa hassulta, sillä eihän esimerkiksi kissoja tai frettejä ulkoiluteta kannella kuten koiria, kertoo Viking Linen apulaisliikennepäällikkö Jonas Onshagen.

– Meillä ei ole erikseen koirahyttejä, vaan toisin päin: meillä on allergiahyttejä, joihin ei saa tuoda lemmikkejä. Kaikkiin muihin hytteihin koiran saa ottaa, mutta sitä ei saa päästää sänkyyn eikä sohville, muistuttaa Onshagen Viking Linelta.

– Suosittujen koiranäyttelyiden alla koirapaikat myydään nopeasti, joten matkat on syytä varata vähintään puoli vuotta ennen tapahtumaa, Onshagen suosittelee.

Niin matkustajien, rahdin kuin autojenkin määrä on molemmilla laivayhtiöillä pudonnut hieman edellisvuodesta näillä reiteillä.

Kuva: Egert Kamenik/AS Tallink Grupp

Koiran kanssa matkustavan pitää muistaa, että sängyt ja sohvat eivät ole tarkoitettu koirille. On kaikkien yhteinen etu, että hytit jätetään poistuttaessa siistiin kuntoon. (Kuva: Egert Kamenik/AS Tallink Grupp)

Kommentoi:

Koiramme