Romaniasta tuodulla koiralla todettu ihmisperäinen tuberkuloosi

Ihmisten ja eläinten välillä tarttuvaa tuberkuloosia aiheuttava zoonoottinen bakteeri on eristetty Ruokaviraston eläintautibakteorologian yksikössä. Koira oli tuotu Suomeen Romaniasta noin kaksi vuotta sitten. Se oli kärsinyt suolistovaivoista pitkään. – Löydös ei ole yleinen. Suomessa on koirasta eristetty Mycobacterium tuberculosis edellisen kerran 23 vuotta sitten, kertoo jaostopäällikkö Jaana Seppänen Ruokavirastosta.

Lopetettu koira toimitettiin Ruokavirastoon eläintautibakteriologian ja -patologian yksikköön ruumiinavaustutkimukseen diagnoosien varmistamiseksi. Koiran eläessä tehdyissä kudostutkimuksissa sillä todettiin olleen sisäelimissä krooninen mykobakteeri-infektio sekä krooninen Histoplasma capsulatum -ympäristöhiivainfektio.

Tautitutkimusta on vaikea tehdä elävästä koirasta. – Ei ole sellaista erityistä yksittäistä testiä, jolla voitaisiin tutkia mahdollista tartuntaa koirista. On kuitenkin syytä pitää mielessä tämänkin taudin mahdollisuus, mikäli koiralla on epämääräisiä oireita pitkään.

Tavallisin tartuntareitti on hengitysteitse, mutta infektio on mahdollista saada myös suun kautta eli syömällä tartuntavaarallista materiaalia, kuten saastunutta ruokaa, lihaa tai ysköksiä.

Myös taudin tarttuminen edelleen on vaikea arvioida. – Periaatteessa on mahdollista, että bakteeri tarttuu ihmiseen tai toiseen eläimeen, mutta tartunta ei ole tavallista. Bakteeri vaatii tyypillisesti pitkäaikaisen läheisen kontaktin ennen kuin se tarttuu eläimestä tai ihmisestä toiseen, Savolainen toteaa.

Ruokavirasto ei suosittele tuntematonta alkuperää olevien koirien tuontia Suomeen.

Kommentoi:

Koiramme