Koiria ehkä jo miljardi – irtokoirista yhä isompi haitta

Maailmassa epäillään olevan jo miljardi koiraa, kun vielä viime vuosisadalla koirien lukumääräksi arvioitiin noin miljoona. Washington Postin jutun (20.8.) mukaan koirapopulaation kasvu tuhatkertaiseksi tapahtui yhtä matkaa ihmiskannan räjähdysmäisen kasvun kanssa.

Koiraluvun kasvu näkyy katu- ja irtokoirien määrässä, mistä puolestaan koituu yhä enemmän haittaa myös luonnolle. Esimerkiksi Brasiliassa sanotaan olevan enemmän koiria kuin lapsia, noin 52 miljoonaa, ja koirasta on tulossa maan tuhoisin saalistaja, lehti kirjoittaa. Isot laumat metsästävät villeinä luonnonsuojelualueilla ja kansallispuistoissa. Koirat levittävät myös tauteja.

Osa koirista on tavallisia kotikoiria, jotka kulkevat lähiympäristössään vapaana ainakin, jos omistajat eivät ole kotona. Biologi Isadora Lessa on tehnyt väitöksen ympäristössään sekasortoa aiheuttavista perhekoirista. Omistajien on Lessan mukaan vaikea uskoa kuulemiaan ongelmia todeksi.

Lajeja kuollut sukupuuttoon

Kahden vuoden takaisessa australialaistutkimuksessa pääteltiin, että koirien vaikutukset villieläimiin ovat aliarvioituja. Tutkijat tuomitsivat koirat syyksi yli kymmenen lajin sukupuuttoon. Koiria pidetään kolmanneksi vahingollisempana nisäkkäänä kissojen ja jyrsijöiden jälkeen.

Kansainvälisen luonnonsuojeluliitto puolestaan on listannut lähes 200 eläintä, joiden lukumäärää koirat vähentävät. Listalla on muun muassa kyyhkysiä ja apinoita. Lehden haastattelema yksikön puheenjohtaja Piero Genovesi toteaa ongelman olevan ison ja koirien lukumäärän vain kasvavan koko ajan.

Chilessä kulkukoirat olivat tuoreessa tutkimuksessa kaupunkilaisten isoin huolenaihe huonokuntoisten jalkakäytävien ja varkauksien jälkeen. Uudessa-Seelannissa on yritetty rajoittaa koirien liikkumista vahinkojen välttämiseksi. Intiassa viljelijät valittavat kulkukoirista, jotka tappavat karjaa muiden petoeläinten tapaan.

Koirien haitallisuus kulkee paljolti käsi kädessä niiden elinympäristön kanssa. Varakkaissa suurkaupungeissa koiria on kaikkialla ja niitä hemmotellaan monin tavoin. Brasiliassa koirien sanotaan tuovan omistajilleen jotain asioita, joita brasilialaiset arvostavat itsessään, kuten ystävällisyyttä ja oman perheen lähellä olemista. Harva hyvinmenestyvä kaupunkilainen uskoo, että koira voisi olla paha saalistaja.

Aggressiivisuutta ei tunnisteta

Ongelmakoirat keskittyvät köyhille asuinalueille ja maaseudulle, joissa koirat elävät usein nälässä ja kuljeksivat ympäriinsä etsimässä ruokaa myös saalistamalla. Tutkimuksissa on todettu myös, että mitä lähempänä luonnonsuojelualueita ihmiset asuvat, sitä todennäköisemmin koirat ovat levittäytyneet myös suojelluille alueille.

Riistakameroiden avulla tutkijat laskivat eräässä puistossa olleen yli sata osittain villiintynyttä koiraa. Omistajien arveltiin olevan lähistöllä asuvia olevan köyhiä ihmisiä eivätkä he yleensä usko kuulemiaan tapauksia

Tutkijat ovat yleisesti huolissaan ihmiskunnan nopeasta kasvusta, hallitsemattomasta epätasa-arvosta sekä ihmisten kyvyttömyydestä nähdä aggressiivisuutta koirissa, lehti tiivistää ongelman syitä. Tilanteen kohentamiseksi ei kuitenkaan ole tarjolla realistisia ratkaisuja.

Kommentoi:

Koiramme