Luovaa trimmausta?

USA:n Kennelliitto AKC hyväksyy ”hauskana koiraharrastuksena” kilpailulajin, jossa koiran turkkia muotoillaan ja värjätään mitä mielikuvituksellisimmilla tavoilla. Koirantrimmaajat kilpailevat turkin värjäämisessä ja muotoilussa lajissa nimeltä ”creative grooming”. Kyseessä on tavallisesta koiran turkin muotoilusta kehitetty näytöslaji, jossa muotoilijat kilpailevat luovuudessa – elävän koiran avulla.

Yhdysvalloissa, maassa, jossa pikkulapset meikataan ja puetaan kilpailemaan keskenään missikisoissa, ei tämäkään liene mitenkään outoa. Ja mitä vanhemmat kennelmaat edellä, sitä nuoremmat perässä. Kiinassa pidetyssä maailmannäyttelyssä toukokuussa oli myös trimmauskilpailu, jossa oli erikseen tällainen luovan muotoilun osio.    

Turkki muotoillaan ja värjätään joko suoraan itse kilpailussa kahden–kahden ja puolen tunnin aikana, tai sitten koira on jo esimuotoiltu ja esivärjätty, ja sille luodaan lopullinen muoto vasta kilpailussa. Yleisimmät kilpailurodut ovat villakoirat ja bichon frisé, sillä niillä on parhaiten muotoiluun sopiva turkinlaatu, mutta mikä tahansa rotu tai sekarotuinen koira voi olla muotoiluesineenä.

Kaikenlaiset leikkaukseen ja muotoiluun soveltuvat trimmausvälineet ovat sallittuja, mutta värjäykseen saa käyttää ainoastaan myrkyttömiä värejä. Sen sijaan erilaisia suihkeita kuten hiuslakkaa näytetään ainakin verkosta löytyvillä videoilla käytettävän varsin huolettomasti.

Yksi lajin menestyneimmistä kilpailijoista on yhdysvaltalainen Angela Kumpe, joka kertoo harrastuksensa alkaneen jo lapsena, kun he tätinsä kanssa värjäsivät villakoiria aina juhlapyhiksi. Aikuisena hän perusti trimmaussalongin ja alkoi tutustua turkin värjäykseen ja muotoiluun tarkemmin. Pian hän löysi kilpailut. Kumpella on myös ”normaali” villakoira, joka käy tavallisissa näyttelyissä, joissa kaikenlainen värjääminen on kiellettyä.

Kumpe sai lisää julkisuutta, kun hän tutustui dokumenttielokuvien tekijään Rebecca Sterniin. Stern halusi tehdä elokuvan naisista ja naisten tekemästä taiteesta ja päätyi tähän lajiin. Hän seurasi värjäyskilpailuita ja neljä vuotta myöhemmin dokumentti ”Well-Groomed” sai ensi-iltansa.

Amerikan Kennelklubin (AKC) edustaja Susan Sholar on itse trimmannut koiria yli 40 vuotta, eikä hän näe tässä lajissa mitään kummallista. – Tämä on hauska, uusi trimmausmuoto ja omistajat rakastavat sitä, sanoo Sholar lajia esittelevässä verkkoartikkelissa AKC:n verkkosivuilla. Hän korostaa kuitenkin myrkyttömien ja turvallisten väriaineiden käyttöä.

– Kuten muutkin lajit, kilpailullinen luova trimmaus auttaa vahvistamaan omistajan ja lemmikin välistä sidettä, Sholar jatkaa. Hän on laatinut AKC:lle trimmauksen sertifikaattiohjelman (AKC S.A.F.E. Grooming Certification Program), jonka pitäisi sitouttaa harrastajat koiran hyvään ja turvalliseen kohteluun.

Kuva: Paula Heikkinen-Lehkonen

Kiinan maailmannäyttelyssä 2019 oli myös ”creative grooming” -kisa. Kun airedalenterrierillä on vääränlaatuinen, pehmeä turkki, voi sen kanssa osallistua sitten muotoilukilpailuun… (Kuva: Paula Heikkinen-Lehkonen)

Dokumentaristi Rebecca Stern törmäsi elokuvaa tehdessään runsaaseen joukkoon lajin vastustajia. Hän vakuuttaa, että jos ihmiset paremmin tuntisivat lajia, he huomaisivat, ettei tässä ole mitään pahaa.

Angela Kumpe taas arvelee, että useimmat ihmiset eivät ymmärrä, että värit ovat täysin turvallisia ja erityisesti lemmikkieläimille tarkoitettuja. – Ihmiset syyttävät meitä siitä, että koirat seisovat pitkään pöydällä paikoillaan. Eivät koiramme ole pöydällä kauempaa, kuin tavallista näyttelymuotoilua varten trimmattavat villakoiratkaan, hän vakuuttaa.

– Vaikka jotkin näistä muotoiltavista turkinmalleista vaativat työtä jopa 20–40 tuntia, ei kaikkea tehdä kerralla. Tavallisesti teemme kerralla pään tai hännän, tai yhden jalan, ei siis koko koiraa yhdessä päivässä.

Susan Sholar korostaa, että koira rakastaa kaikkea siihen kohdistuvaa huomiota.
– Luova turkinmuotoilija ei voi seisottaa koiraa pöydällä, jos koira ei olisi siihen halukas. Lisäksi kun poistumme areenalta, tahtovat katsojat koskea koiria ja kuvata niitä, ja koirathan rakastavat sitä huomiota.

Jotkut USA:n osavaltiot kieltävät koirien turkin värjäämisen. AKC:n verkkosivuilla sanotaan, että liiton tehtävänä on työskennellä koirien terveyden ja hyvinvoinnin edistämiseksi. Tähän sisältyy myös ammattimaisten trimmaajien asianmukainen koulutus ja valvonta. AKC:n mielestä vastuullisesti ja oikein tehtynä voi tämä värjäys- ja muotoilulaji olla turvallinen ja hauska koiraharrastus. AKC:n toiveena on, että trimmaajien tulisi läpäistä kurssi ja tentti, esimerkiksi ”AKC Safety in the Salon” tai vastaava, ennen kuin heille myönnetään ammattilisenssi.

Suomessa koirien värjääminen on kielletty. Näyttelyihin tietyt rodut trimmataan, eli karkeakarvaiset rodut tulee pitää lyhyehkössä, luonnollisessa karkeassa karvassa ja esimerkiksi villakoirille tehdään koiran rakennetta myötäilevä turkinmuotoilu. Alkujaan muotoilu on lähtenyt tarpeesta suojata koiraa esimerkiksi metsästys- tai vedestänoutamistilanteessa.

Lähde: akc.org

 

 

Kommentoi:

Koiramme