Suomalais­koirilla paljon laittomia rajanylityksiä

Tänä vuonna on jo ainakin yksitoista suomalaista metsästyskoiraa loikannut Venäjälle. Itänaapurissa onkin kiinnitetty erityistä ja vakavaa huomiota suomalaiskoirien runsaisiin rajanylityksiin.

Itään metsästyskoiria houkuttelevat runsaat riistamaat. Riista oppii väistämään rajan taa, missä saa olla rauhassa. Koira saattaa vain piipahtaa rajan tuolla puolen tai sitten se jää sinne useiksi päiviksi. Jotkut koirat eivät palaa koskaan, ne jäävät tietymättömiin.

Kun koira on loikannut Venäjälle, ilmoittaa koiranomistaja siitä rajavartiostolle. Rajavartioston mukaan tästä seuraa yhteydenpito Venäjän rajaviranomaisten kanssa. Lisäksi kaikista Venäjän puolella käyneistä koirista ilmoitetaan Suomessa eläinlääkärille, joka arvioi tapauskohtaisesti onko koira toimitettava tarkastukseen eläintautien leviämisen estämiseksi.

Rajan ylittäneen koiran olinpaikka tiedetään niin kauan kuin tutkapannassa on virtaa. Käytännössä voidaan vain odotella, että koira tulee itse takaisin. Tällä hetkellä Suomen ja Venäjän federaation välillä olevat koronarajoitukset estävät koiran noutamisen rajan takaa. Vaikka venäläisviranomaiset ottaisivat koiran kiinni, on sen luovuttaminen rajanylitysliikenteen mukana vaikeaa.

Maarajavyöhyke on maksimissaan kolme kilometriä, mutta Kainuussa se voi olla vain muutamia satoja metrejä. – Tänä vuonna on käynyt valtavan hyvä tuuri, yksitoista koiraa on mennyt yli ja yhtä monta on palannut. Näin hyvä tuuri tuskin jatkuu, arvelee Kainuun rajavartioston yleisjohtaja Vesa Heikkinen.

Kainuun rajavartiosto vetoaa metsästäjiin kehottaen heitä välttämään koirien irti päästämistä rajavyöhykkeen tuntumassa. – Kannattaa miettiä, näenkö minä tätä koiraa enää ikinä. Tässä on myös eläinsuojelullinen peruste, Heikkinen lisää.

Kainuun rajavartioston tiedotteessa mainitaan muun muassa: ”Erityisesti metsästyskoirien käyttöön tulee kiinnittää korostetusti huomiota, sillä kotieläinten valtakunnanrajan ylitykset tulee lähtökohtaisesti estää.”

Asiasta kirjoitti Ilta-Sanomat 23.9.2020.

Kommentoi:

Koiramme