Koirat tehopyynnissä Merenkurkun saarilla

Merenkurkussa on käynnissä supikoiran tehopyynti, tavoitteena estää lajin leviäminen jäitä pitkin Ruotsiin. Metsästyspartio koirineen lähtee noin viikoksi saaristoon pyytämään supikoiria, joiden kanta alkaa olla jo tuhansia yksilöitä.

Koiria ei kuitenkaan voi päästää juoksemaan vapaana, sillä Björköbyn isommilla saarilla on tehty susihavaintoja. Pienemmissä saarissa koira saa liikkua vapaasti.

– Supikoiria pyydetään loukuilla, mutta suurin osa saaliista tulee koirien avulla. Vuodessa saamme noin viitisenkymmentä supikoiraa, suurin osa koirien avustamana, kertoi Johan Sten Björkön metsästysseurasta Ylelle.

Loukkuja on saaristossa kymmenkunta, syöttinä niissä käytetään etenkin kalaa. Niihin on asennettu loukkuvahti, joka lähettää tekstiviestin metsästäjille, kun supikoira on mennyt loukkuun. Apuna on myös riistakameroita, niiden näyttämien havaintojen perusteella metsästäjät tietävät lähteä pyyntiin koirineen. Mukana on muun muassa Simon Snyggin kokenut itäsiperianlaika Freja. Se on ollut aiemminkin supikoirajahdissa eikä välitä edes kastumisesta mikäli tassut lipeävät liukkaalla rantakalliolla.

Riistakeskus tukee vapaaehtoisten suorittamaa supikoirajahtia hankkimalla esimerkiksi loukkuja ja riistakameroita. Vapaaehtoisille metsästäjille maksetaan tehopyyntiviikosta kilometrikorvauksia ja päivärahoja.

Supikoirapyynti on osa pohjoismaista hanketta, jonka avulla pyritään rajoittamaan supikoiran kannan kasvua ja estää supikoirien vaeltaminen Ruotsiin, jossa oma supikoirakanta on vielä pieni. Hankkeen rahoitukseen osallistuvat Suomen riistakeskus ja Metsähallitus sekä Norja ja Ruotsi. Merenkurkussa on myös Etelä-Pohjanmaan Ely-keskus tukenut pyyntityötä yksityisillä suojelualueilla.

– Valassaaret on pyynnin kannalta tärkeä paikka. Jos tulee hyvä jäätalvi, menevät supikoirat Valassaarilta jäitä pitkin Ruotsiin, kertoo Suomen riistakeskuksen Rannikko-Pohjanmaan riistasuunnittelija Jaakko Hautanen Ylelle.

Supikoirien määrä alkoi Suomessa kasvaa kaakon suunnasta 1950-luvulla. Laji on levittäytynyt pohjoisinta Lappia lukuun ottamatta koko maahan. – Saaret ovat hankalien matkojen päässä, joten eläimet saavat siellä olla rauhassa. Niillä on paljon ruokaa, ne syövät kaloja ja lintuja sekä etenkin vesilintujen pesistä munat. Supikoirien aiheuttamia vahinkoja vesilintukannoille on nähty muun muassa juuri Valassaarilla, Hautanen tietää.

Supikoira luokiteltiin vuonna 2020 haitalliseksi vieraslajiksi eikä se ole enää rauhoitettu.

Lähde: yle.fi

Kommentoi:

Koiramme