Tutkapantaan susihavainto-ominaisuus

Metsästyskoiran kaulaan asetettavaan seurantapantaan on nyt mahdollista saada alueella liikkuvista susista kertova havainto- ja varoitusjärjestelmä. Susi-Safety -järjestelmä perustuu käyttäjien antamaan informaatioon. Jokainen Ultracom- tai Tracker- ohjelmiston käyttäjä näkee tehdyt havainnot matkapuhelimensa sovelluksessa. Havainto voidaan vahvistaa myös toisen havaintopaikalla liikkuvan ohjelmistoa käyttävän toimesta, jolloin tehdyn havainnon luotettavuus kasvaa.

Havainto näytetään susivaroituksena eri värein sen mukaan, kuinka tuoreesta ja vahvasta havainnosta on kysymys. Susihavainto voidaan tehdä korkeintaan kahden kilometrin säteellä omasta sijainnista, ei siis etäältä. Havaintojärjestelmää kehitetään edelleen siitä saatavien kokemusten ja palautteen perusteella.

Suomessa ja Ruotsissa lähes jokaisen metsään irti laskettavan koiran kaulasta löytyy seurantapanta. Siten myös lähes jokaisen metsästäjän matkapuhelimesta löytyy käytännössä jommankumman laitteita valmistavan, Trackerin tai Ultracomin ohjelmasovellus. Metsästyssesongin alkaessa tarkoittaa tämä noin sataatuhatta yksittäistä käyttäjää pelkästään Suomessa.

Tutkapantojen ominaisuuksia on jatkuvasti kehitetty. Ennen meneillään olevan metsästyskauden alkua julkaistut Henkilö-Safety ja Koira-Safety -ominaisuudet ovat saaneet positiivisen vastaanoton. Uusimpana Safety -ominaisuutena julkaistaan siis nyt susien havaintojärjestelmä Susi-Safety. Innovatiivisten ominaisuuksien avulla pyritään parantamaan metsästyskoirien, metsästäjien ja kaikkien luonnossa liikkujien turvallisuutta.

Henkilö-Safety näyttää anonyymisti karttasovelluksessa kahden kilometrin säteellä käyttäjästä olevat henkilöt, joilla on Ultracom tai Tracker -sovellus matkapuhelimessa. Tämä lisää kaikkien luonnossa liikkujien turvallisuutta.

Koira-Safety näyttää kartalla anonyymisti käyttäjästä kahden kilometrin säteellä liikkuvat koirat joilla on Ultracom-, Tracker- tai B-bark -koiratutka. Koiralle voidaan liittää myös kartalla näkyvä "huomiolappu", johon voidaan kirjoittaa viesti, esimerkiksi "Ottakaa koira kiinni!".

Luonnonvarakeskus Luke lopetti susien pannoittamisen ja niiden paikkatiedon jakamisen vuonna 2019. Metsästyskoiraharrastajat ovat kaivanneet kipeästi tietoa susien liikkeistä, sillä koiran käyttäminen metsästykseen on susista johtuen käynyt monilla alueilla lähes mahdottomaksi.

Sudet tappoivat tai raatelivat virallisen tilaston mukaan Suomessa vuonna 2020 yhteensä 55 metsästyskoiraa. Todellinen lukumäärä on todennäköisesti merkittävästi suurempi. Vuosi 2021 ei ole tuomassa helpotusta tilanteeseen. Tähän mennessä suden hampaisiin on joutunut yli 30 metsästyskoiraa. Pelkästään Lieksassa on tähän mennessä susien tappamana kuollut kuusi metsästyskoiraa sekä yksi koira on raadeltu.

Tracker ja Ultracom kuuluvat samaan Open Air Group -konserniin ja niiden yhteenlaskettu budjetoitu liikevaihto vuodelle 2021 on noin 12 miljoonaa euroa. Samaan konserniin kuuluu myös ruotsalainen metsästäjille ohjelmistoja kehittävä ja markkinoiva WeHunt Ab. Yritysten nykyiset päämarkkina-alueet ovat Suomen lisäksi Ruotsi ja Norja, tuotteita on laajasti käytössä myös useissa Keski-Euroopan maissa.

Kuva: Ultracom

Käyttäjien antamaan informaatioon perustuva havaintojärjestelmä ja toimii Ultracom NEXT ja Tracker TH6 -mobiilisovelluksissa. (Kuva: Ultracom)

Kommentoi:

Koiramme