Pekko on paras hirvenhaukkuja

Karjalankarhukoirien 65. Hirvenhaukut-ottelun voiton vei Eino Huovisen omistama neljävuotias uros Pekko perjantain tuloksella 92,5. Ottelu kisailtiin Toholammilla 19.–20. marraskuuta. – Eilinen päivä oli tosi hieno. Koira teki tehokkaan löydön myötätuuleen. Tänään löytyi vain kaksi metsäpeuraa, kertoi tuoreen mestarin onnellinen omistaja.

Koirakko saapui Toholammille Pohjois-Savosta Kaavilta. Tulevaisuudensuunnitelmista koiransa kanssa Huovinen totesi, että tavoitteena on uusia mestaruus ensi vuonna.

Toiseksi sijoittui viime vuoden mestari Kätkytvuoren Viima pistein 90,5. Koiran omistaja Anssi Niemelä Virolahdelta oli jo viime vuonna jättämässä Viimaa eläkkeelle, mutta kahdeksanvuotias veteraani oli toista mieltä. Se nappasi vuoden 2020 Kuningatar ottelun voiton ja suomenmestaruuden, eikä kisaura pääty vieläkään, sillä mestaruuskisan kolme parasta karsii ensi vuonna maaotteluun pääsystä. Kolmanneksi sijoittui oululaisen Pekka Pikkujämsän omistama Teilojan Onni pistein 90,0.

Hirvenhaukut-ottelussa on kaksi yhden päivän koetta ja koiran sijoitus määräytyy paremman päivän pistemäärän mukaan. Perjantai-iltana tulostaulu näytti jo hyvältä ja minuuttien perusteella ykkösiä oli tulossa runsaasti. Lauantaihin lähdettäessä jokaisella koiralla oli vielä mahdollisuus ampaista kärkeen. Aamu alkoi kuitenkin hieman vaisusti, sillä vain kuusi koiraa oli löytänyt hirven puoleenpäivään mennessä. Palkintoseremoniassa selvisi, että ensimmäisenä kisapäivänä ykköstuloksia oli yhdeksän ja lauantaina lopulta puolet koirista jäi hakupisteille. Ylituomarina toiminut Pekka Huusko arveli, että kelin vaihtuminen yön aikana vaikutti hakutulokseen.

– Aamulla satoi hieman räntää, joka jäätyi ja varmasti peitti hajuja.

Jälleen kerran todettiin, että Toholammilla sijaitseva Hirvikosken maaseutuhotelli on oiva paikka arvokokeiden järjestämiseen. Maastot sijaitsivat 75 kilometrin säteellä ja koko ottelun läpivienti onnistui saman katon alla.

Järjestäjänä toimi Keski-Pohjanmaan Hirvikoirakerho. Ylituomari Pekka Huuskon varalla toimi Jorma Tahkola.

Tulokset:

1. M-21 Pekko, Eino Huovinen, 92,5 p.

2. M-20 Kätkytvuoren Viima, Anssi Niemelä, 90,5 p.

3. Teilojan Onni, Pekka Pikkujämsä, 90 p.

4. Rajakiron Vihtori, Juha Tammi, 89 p.

5. Vaalilan Kontio, Kaj Lehtola, 88,5 p.

6. Kettukaarron Vartti, Mikko Nikunen, 85 p.

7. Molssin Ryyppy, Risto Ikonen, 84 p.

8. Piitu, Pasi ja Tomi Kallinen, 82 p.

9. Vihatin Wikke, Antti Peltola, 77 p.

10. Tuuttikorven Roope, Ari Haataja, 72,5 p.

11. Onni, Markku Rantti, 58,5 p.

12. Sisukkaan Kaapo, Mikael Kujala, 42,5 p.

13. Jämäkän Kipinä, Taru Sulku ja Rainer Parhiala, 31,5 p.

14. Ojan Aatoksis, Petri Hartvik, 11 p.

Kommentoi:

Koiramme