Poliisin ja riistanhoitoyhdistyksien yhteistyö takkuaa jälleen

Ilman metsästäjien koirineen antamaa suurriistavirka-apua olisi poliisi pulassa. Nyt poliisia huolettaa parin riistanhoitoyhdistyksen aloittama lakkoilu. Kiuruveden ja Espoo-Kauniaisten riistanhoitoyhdistykset ovat päätyneet irtisanomaan SRVA-sopimuksensa poliisin kanssa.

Vapaaehtoisella toiminnalla on korvaamaton rooli liikenteessä loukkaantuneiden eläinten lopettamisessa ja siirroissa. Poliisin ja riistanhoitoyhdistysten välinen sopimusjärjestelmä tarkoittaa, että paikallinen riistanhoitoyhdistys huolehtii loukkaantuneiden hirvieläinten ja suurpetojen jäljestämisestä, lopettamisesta ja kuljetuksesta. Poliisi on ollut erittäin tyytyväinen SRVA-järjestelmään, sillä heillä itsellään ei ole resursseja eikä osaamista vastaavaan toimintaan.

Ylen verkkosivuilla kerrotaan, että nyt on Kiuruveden riistanhoitoyhdistys päätynyt irtisanomaan sopimuksen, sillä yhdistyksen mukaan luotto poliisiin on mennyt. Taustalla on villikissalauman hävitykseen liittyvä tapahtuma, jonka johdosta kaksi metsästäjää tuomittiin helmikuussa eläinsuojelurikoksesta sakkoihin, vaikka kissojen lopetus tehtiin virka-apuna poliisin pyynnöstä.

Ylen verkkouutisessa kerrotaan, että myös Espoo-Kauniaisten riistanhoitoyhdistys on irtisanonut SRVA-sopimuksen. Siellä taas riita johtuu siitä, että aiemmin riistanhoitoyhdistys on toimittanut tieliikenteessä kuolleita eläimiä veloituksetta Ämmässuon ekoteollisuuskeskukseen, jossa ne on haudattu maahan. Nyt ei tämä enää olekaan luvallista, vaan raadot tulee toimittaa Honkajoelle poltettavaksi ja yhdistyksen tulisi maksaa niiden hävittäminen. Tätä he eivät purematta niele, etenkin kun alueella riistaa piisaa: viime vuonna kertyi 176 hävitettävää eläintä. Neuvottelut Espoon kaupungin kanssa sopivasta ja veloituksettomasta hautaamispaikasta ovat kuitenkin parhaillaan käynnissä, joten toivoa saattaa olla että toiminta jatkuisi keskeytyksettä.

Riistanhoitoyhdistyksen sanoutuminen irti SRVA-yhteistyöstä ei tapahtunut ensimmäistä kertaa. VerkkoKoiramme kirjoitti samasta aiheesta maaliskuussa 2017.

Lähde: yle.fi

Kommentoi:

Koiramme