Essistä vuoden eräkoira, metsästykseen sallivampi suhde

Kansainväliset Erämessut vetävät joka toinen vuosi kymmeniä tuhansia vierailijoita. Paitsi metsästystä ja kalastusta, messuilla esitellään myös kennelharrastusta, retkeilyä ja luontomatkailua.

Tuoreen Taloustutkimuksen teettämän kyselyn mukaan suomalaiset suhtautuvat metsästykseen yhä myönteisemmin, kielteisesti suhtautuvien määrä on laskenut kymmeneen prosenttiin. Vastaava tutkimus on tehty aiemmin noin kymmenen vuoden välein neljä kertaa. Myönteisesti suhtautuvien määrä on joka tutkimuksessa noussut. Vuonna 1986 vain 48 prosenttia suomalaisista suhtautui metsästykseen myönteisesti, nyt luku on noussut 66:een prosenttiin.

Yli 80 prosentilla vastanneista on jonkinlainen yhteys metsästykseen, joten suomalaiset ovat yhä eräkansaa. Suomalaiset kokevat, ettei metsästys vaaranna riistaeläinkantoja, suden salametsästykseen suhtaudutaan entistä kielteisemmin, mutta puolet haastatelluista sallisi pihapiiriin tulleen suurpedon tappamisen.

Vuoden 2018 Eräkoira

Kennelliitto palkitsee Erämessuilla vuoden Eräkoiran. Tällä kertaa valinta osui suomenpystykorva Karahkan Eka-Essiin. Kansallisrotuamme edustava Essi on paitsi käyttö- ja muotovalio, niin myös viime vuoden linnunhaukkukokeiden valtakunnallinen mestari. Koiran omistavat Pirkko ja Samuli Halttunen, joille Essi on paitsi taitava eräkoira, myös erinomainen perhekoira ja kumppani. Monipuolinen Essi haukkui jo puolivuotiaana ensimmäisen pudotukseen johtaneen linnunhaukkunsa, viisikuisena se jo nouti sorsia. Se käy myös kanoottiretkillä ja ilahduttamassa vanhuksia palvelutalossa. Essin ovat kasvattaneet Hannu ja Taina Talvi.

Kuva: Jukka Lindholm

Suomenpystykorva Karahkan Eka-Essi on vuoden 2018 Eräkoira. Essiä olivat palkitsemassa Harri Lehkonen ja Markku Mähönen (oik.) Kennelliitosta. (Kuva: Jukka Lindholm)

Kennelliitto oli yhdessä Koiramme-lehden kanssa mukana messuilla. Osastolla oli myös eri metsästyskoirarotujen rotujärjestöjä esittelemässä koiriaan. Nalle-konekarhu oli tavattavissa myös, ohjelmalavalla esiteltiin muun muassa noutajia, spanieleita ja luolakoiria.

Liiton osastolla perinteisesti tarjolla olevat nokipannukahvit vaihtuivat kaasulla keitettyihin, sillä kuivan alkukesän vuoksi seudulla oli ehdoton tulentekokielto.

 

 

Kommentoi:

Koiramme