Suomalaiset pystykorvarodut ovat sukua laikoille

Uusin tutkimus arvioi, että suomenpystykorvan, karjalankarhukoiran ja pohjanpystykorvan lähimmät sukulaisrodut ovat Venäjän laikat. Kolme alkuperäisiksi katsottavaa suomalaista metsästyspystykorvarotua ovat kehittyneet todennäköisesti itäisen Fennoskandian alueella.

Itä-Suomen yliopisto ja Genoscoper Oy tutkivat yhdessä ensi kertaa suomalaisten pystykorvarotujen polveutumista. Tieteellisellä tutkimuksella kunnioitetaan samalla Suomen Pystykorvajärjestön 80:tta juhlavuotta. Rotujen polveutumishistoria on ollut pitkälti muistitiedon ja kirjallisten lähteiden varassa. Nyt on perimää kartoitettu geenitestien avulla. Tutkimus paljastaa, että suomalaiset rodut muodostavat oman sukuhaaransa, jonka lähimmät sukulaiset ovat itäiset laikarodut.

Skandinaaviset pystykorvat, kuten jämtlanninpystykorva ja norjanhirvikoira, puolestaan kuuluvat läntisiin koirarotuihin. Suomalaisrodut poikkeavat niistä merkittävästi, huolimatta maantieteellisestä läheisyydestä.

Myös risteytyminen poropaimenkoirien kanssa on jättänyt jälkensä suomenpystykorvaan ja pohjanpystykorvaan, mutta ei karhukoiraan. Kaikkien metsästyspystykorviemme taustalta löytyy myös suomenajokoiran vaikutusta, vaikkakin vain vähän. Haluttujen metsästysominaisuuksien siirto eri koiratyyppien välillä lienee ollut tavallista ennen rotujen virallistamista.

Tutkimuksessa kartoitettiin myös rotujen välistä sekä kunkin rodun sisäistä perimän erilaistumista. Suomenpystykorva ja pohjanpystykorva ovat käytännössä sisarrotuja, mutta suomenpystykorva on erilaistunut voimakkaan jalostuksen seurauksena suhteessa pohjanpystykorvaan, joka on vielä lähellä näiden rotujen kantakoiria.

Suomalaisten metsästyspystykorvarotujen sisällä erilaistumista ei havaittu, mutta suomenlapinkoirat näyttävät olevan erilaistumassa käyttö- ja näyttelylinjaisiin populaatioihin, yliopiston tiedotteessa kerrotaan.

Asiasta kertoi sanomalehti Karjalainen.

Kommentoi:

Koiramme