Penikkatautia Tallinnan seudulla Virossa

Etelänaapurissamme Virossa on todettu useita penikkatautitapauksia lähinnä villieläimillä. Suomessa laaja epidemia koirilla koettiin viimeksi 1990-luvun puolivälissä. (Kuva: Hannu Huttu )
Tallinnan lähistöltä on löydetty useita penikkatautiin sairastuneita kettuja. Paikalliset viranomaiset kehottavat koiranomistajia huolehtimaan siitä, että koirat on rokotettu tautia vastaan. Rokottamaton koira saattaa sairastua saatuaan tartunnan esimerkiksi metsälenkillä.
Alkuvuonna Virossa saatiin useita ilmoituksia penikkataudista Harjumaalla, Tartonmaalla ja Raplamaalla, mutta tilanne pysyi rauhallisena lokakuun loppuun saakka. Viime aikoina on kuitenkin saatu useita ilmoituksia sairaista ketuista Tallinnan ympäristökunnista. Myös tehdyt laboratoriotestit ovat varmistuneet positiivisiksi.
Penikkatauti (canine distemper, CD) on erittäin tarttuva virustauti. Taudille herkkiä kotieläimiä ovat koirat ja fretit sekä luonnonvaraisista eläimistä minkit, ketut ja supikoirat. Tauti ei tartu ihmisiin eikä kotikissoihin.
Erityisen herkkiä taudille ovat pennut ja nuoret koirat. Monet koirista voivat olla myös oireettomia, kun taas freteillä kuolleisuus voi olla jopa sata prosenttia. Taudin itämisaika on yleensä 1–2 viikkoa.
Oireita ovat muun muassa kuume, sierain- ja silmävuoto, ruokahaluttomuus, oksentelu, ripuli ja apeus. Vakavassa yleisinfektiossa eläimellä yleiskunto heikkenee, voi olla keuhkokuume sekä keskushermosto-oireita.
Keskushermosto-oireet voivat ilmetä vasta jopa kuukausia tartunnan jälkeen ilman muita oireita. Joskus koirilla esiintyy eriasteisia iho-oireita, esimerkiksi anturoiden ja kirsun liikasarveistumista.
Taudilta voi suojautua rokottamalla koira säännöllisesti.
Suomessa on viimeksi todettu laaja koirien penikkatautiepidemia vuosina 1994–1995. Penikkatauti on nykyisin harvinainen tauti Suomessa ja kaikissa niissä maissa, joissa koirat rokotetaan sitä vastaan. Tautitapaukset liittyvät yleensä joko rokottamattomiin tai puutteellisesti rokotettuihin tuontieläimiin tai koiran vakavaan puolustusjärjestelmän häiriöön.
Turkiseläimillä Suomessa on viimeksi todettu laajempi penikkatautiepidemia turkistarhoilla 1985–1987, jolloin tartunta tuli tuontieläinten mukana. Viimeksi penikkatautia on todettu turkiseläimillä vuoden vaihteessa 2012–2013 minkkitarhalla.
Lähteet: err.ee sekä ruokavirasto.fi