Koiranjalostuksen eettisyys selvitetään oikeudessa Norjassa

Norjan eläinsuojelujärjestö NSPA aikoo selvittää tuomioistuimessa, rikkooko englanninbulldoggin ja cavalier kingcharlesinspanielin kasvattaminen Norjan lakia.

NSPA uskoo, että nykypäivänä ei englanninbulldoggien eikä cavalier kingcharlesinspanielien jalostus täytä vuonna 2009 Norjan eläinsuojelulaissa säädettyjä eläinten hyvinvointikriteerejä. NSPA aikoo haastaa sekä Norjan Kennelliiton että noiden kahden rodun rotujärjestöt oikeuteen ja pyrkii täten estämään epäeettisen koirankasvattamisen.

Eläinsuojelulain sanamuoto on Norjassa hyvin tiukka. Siinä sanotaan, että jalostuksen on vahvistettava sellaisia ominaisuuksia, jotka tuottavat elinkelpoisia, toimivia ja terveitä eläimiä. On kiellettyä siirtää tuleville sukupolville geenejä, jotka vaikuttavat eläinten fyysiseen tai henkiseen terveyteen negatiivisesti, heikentävät eläinten kykyä harjoittaa luonnollista käyttäytymistä tai aiheuttavat yleisiä eettisiä ongelmia.

Lain jalostukseen liittyvää kappaletta 25 jopa vahvistettiin uusimmassa vuoden 2009 säädöksessä.

Vapaasi käännettynä säännöksessä sanotaan muun muassa, että kasvatuksen tulee perustua ominaisuuksiin, jotka tuottavat elinkelpoisia ja terveitä eläimiä. Jalostusta, ei edes geenitekniikan menetelmillä, ei saa suorittaa tavalla, joka: a. muuttaa geenejä siten, että ne vaikuttavat eläinten fyysisiin tai henkisiin toimintoihin negatiivisesti, tai siirtää seuraavalle polvelle tällaisia ​​geenejä, b. vähentää eläinten kykyä harjoittaa luonnollista käyttäytymistä tai c. aiheuttaa yleisiä eettisiä reaktioita. Eläimiä, joiden geneettinen rakenne on mainittu toisessa kohdassa, ei saa käyttää jalostukseen.

Tätä tarkistettua sanamuotoa ei ole vielä testattu Norjan tuomioistuimissa. NSPA uskoo, että joillekin roduille on nyt kertynyt niin paljon vakavia terveysongelmia, että niiden kasvattaminen on tulevaisuudessa tämän säädöksen vastaista. Siksi NSPA ryhtyy nyt oikeudellisiin toimiin saadakseen lain kohdan sisällön ja rajoitukset Norjan tuomioistuinten tulkittavaksi.

Tässä vaiheessa NSPA on sitä mieltä, että monet näistä roduista ovat liian sairaita. Lisäksi geneettisen monimuotoisuuden puute tekee mahdottomaksi kasvattaa terveitä eläimiä nykyisellä populaatiolla. Näiden tosiseikkojen perusteella NSPA uskoo, että ainoa käytettävissä oleva vaihtoehto on roturisteytykset.

– Uskomme, että Norjassa kasvatetaan monia koiria laittomasti. Lain tarkoituksena on suojella eläimiä ihmisten julmuuksilta. Se mitä näemme tässä tapauksessa, aiheuttaa suurta huolta eläinten hyvinvoinnista, sanoo Åshild Roaldset NSPA:sta.

Lähde: dyrebeskyttelsen.no

Kommentoi:

Koiramme