Useat kääpiökoirarodut vapaita DVL2-geenivirheestä?

Usealta kääpiökoirarodulta ei löytynyt lainkaan korkkiruuvihäntään ja lyhyeen kuonoon liitettyä DVL2-geenivirhettä. Tämän geenivirheen esiintyvyyttä ja merkitystä koirien ruumiinrakenteelle ja terveydelle on tutkittu Helsingin yliopiston geenitutkimuksessa ja tuloksista uutisoitiin helmikuussa.

Tutkimukseen osallistui melkein kolmasosa, 47 Suomen kingcharlesinspanieleista, eikä niistä yhdelläkään ollut DLV2- geenivirhettä. Geenimuunnoksen esiintyvyydessä oli huomattavaa vaihtelua rotujen välillä. Geenivirhettä ei löytynyt myöskään yhdeltäkään kiinanpalatsikoiralta (10 tutkittua), lhasa apsolta (40 tutkittua) tai shih tzulta (20 tutkittua). Sen sijaan kaikki tutkimuksessa mukana olleet englanninbulldoggit, ranskanbulldoggit ja bostoninterrierit olivat geenivirheen suhteen homotsygootteja, eli ne olivat perineet geenivirheen molemmilta vanhemmiltaan.

Tutkimuksessa oli tavoitteena kartoittaa tarkemmin geenivirheen esiintyvyyttä eri roduissa sekä samalla selvittää sen vaikutuksia luuston kehitykseen. DVL2-geenimuunnosta löydettiin useista bulldoggityyppisistä roduista, joista osassa esiintyi sekä geenin normaalimuotoa että muunnosta.

Tutkimukseen kingcharlesinspanielinsa kanssa osallistuneet ovat olleet pettyneitä, ettei niiden osalta positiivista tietoa kerrottu uutisessa. Helsingin yliopiston 19. helmikuuta lähettämässä geenivirhettä koskevassa lehdistötiedotteessa ei mainittu ollenkaan neljän kääpiökoirarodun osalta helpottavaa uutista geenivirheen puuttumisesta.

Aiheesta uutisoitiin verkkolehdessämme 19.2.

 

Kommentoi:

Koiramme