Koiran hyvinvointia haittaavan jalostuksen rajanveto vaikeaa

Eläinten hyvinvointia haittaava jalostus on laissa kielletty, mutta lakia ei valvota mitenkään.
– Viranomaisilla ja tuomioistuimilla ei ole tietotaitoa eläinjalostuksesta ja varmaan siksi nämä asiat eivät yleensä etene syyttäjänvirastossa ja tuomioistuimissa. Eläinsuojelulakia pitäisikin tarkentaa tältä osin, vaatii Kennelliiton jalostusasiantuntija Katariina Mäki Eläinsuojeluyhdistysten liiton Eläinten Ystävä -verkkolehdessä.

– Laki on olemassa, mutta sitä ei sovelleta käytännössä, komppaa Mäkeä samassa artikkelissa SEYn toiminnanjohtaja Kati Pulli. Hän myöntää, että ehkä joissakin tapauksissa rajanveto on hankalaa. – Mutta nyt ei puututa pahimpiinkaan tapauksiin. Syyttäjien ja tuomioistuinten asiantuntemus asian suhteen on heikkoa.

Jalostuksessa hyvinvoinnin pitäisi olla aina ensisijainen päämäärä. – Tutkimusten mukaan koirien omistajat eivät aina tunnista koirien kipua eivätkä myöskään hengitysvaikeuksia, huomauttaa Katariina Mäki. – Osa pitää esimerkiksi joidenkin koirarotujen rohisevaa hengitystä hauskana. Uuteen eläinsuojelulakiin Kennelliitto vaatiikin kirjattavaksi, että jalostukseen käytettävän koiran tulee olla terve.

Eläinten Ystävä -verkkolehti on haastatellut myös emeritaprofessori Marjatta Snellmania. Hänen mukaansa koirien jalostuksesta on joissakin roduissa terve järki kaukana. – Osa jalostuksesta on aivan hullun hommaa, puuskahtaa Snellman. Hän viittaa pienikokoisiin seurakoiriin. – Seurakoirilta on joidenkin lähteiden mukaan äly pudonnut melkoisesti. Niiden käsityskyky maailmasta on puolet suden ymmärryksestä. Toisaalta se on hyväkin, kun ajattelee monien seurakoirien tapahtumaköyhää elämää.

Marjatta Snellman kiittelee Suomen Kennelliittoa. – Liitossa on virkeitä ihmisiä, jotka ovat saaneet käännettyä suuntaa eläinsuojelullisemmaksi. – Suomalaiset ulkomuototuomarit ovat saaneet koulutusta ja ymmärtävät koirien hyvinvoinnin päälle. Suomessa kuitenkin arvostetaan ulkomaisia tuomareita, joilla usein ei ole koulutusta tai edes kiinnostusta koirien hyvinvoinnista.

Kommentoi:

Koiramme