Harrastajakasvatus kielletään Kreikassa, espanjalaiskoirille pakkosterilointi?

Kreikan hallitus suunnittelee lakia, joka kieltäisi sakon uhalla tavallisen harrastajan koiran- ja kissankasvatuksen. Kasvattaa saisivat vain ammattimaiset kasvattajat sekä kaupalliset kasvatuslaitokset.

Lain uskotaan parantavan lemmikkien hyvinvointia: ajatellaan, että lemmikin tahtova kreikkalainen adoptoisi sen eläinsuojasta ja siten kulkukoira- ja kulkukissaongelmat poistuisivat. Yorkshirenterriereitä kasvattava Julie Stravolemou – kuten muutkin kreikkalaiset koiraharrastajat – on pöyristynyt.

– Odotimme erityislupaa, joka antaisi meille mahdollisuuden teettää kaksi pentuetta vuodessa. Parlamentissa keskusteltavaksi ja hyväksyttäväksi tulevassa laissa ei harrastajakasvattajia edes mainita. Pentueen teettävä harrastaja voidaan tuomita tuhannen euron sakkoon ja heidät velvoitetaan kastroimaan/steriloimaan koiransa ja kissansa, Julie päivittelee.

– Uuden lain mukaan kasvattaa saisivat ainoastaan niin sanotut ammattilaiset, jotka täyttävät valtion asettamat vaatimukset. Saadakseen ammattilaislisenssin, täytyy eläinten tilojen täyttää tietyt neliömetrit, pitää olla keittiötä ja hoito- sekä eläinlääkärihuonetta, kenneltiloja ja juoksutarhoja sekä etäisyyden muuhun asutukseen tulee täyttää tietty vähimmäismatka. Tämä kaikki riippumatta siitä asutko samassa talossa vai et. Monella ei ole taloudellisia mahdollisuuksia tällaisten vaatimusten täyttämiseen.

– Koiria pentutehtaista maahantuovat voivat jatkaa toimintaansa, koska heitä pidetään ammattilaisina, se on törkeää! Kreikassa on jo joitain vahvoja toimijoita, jotka tuovat maahan tuhansittain koiria ja tienaavat suuria summia, Julie Stravolemou tietää.

Kreikan kennelliitto (Kennel Club of Greece) tekee kaikkensa estääkseen lain voimaantulon. Tukea antaa myös Kreikan eläinlääkäriliitto (Hellenic Veterinary Society), joka vastustaa sterilointia/kastroinita ilman lääketieteellistä syytä.

– Olemme hyvin kiitollisia kaikesta saamastamme tuesta. Pelkona on, että tällaiset asiat ovat kuin lumivyöry. Jos joku maa aloittaa, muut seuraavat perässä. Kunpa missään muussa maassa ei tuomittaisi koiria ja kissoja tällä tavalla, Julie Stravolemou toivoo. Hän on laatinut verkkoon vetoomuksen, jonka voi kuka tahansa lakia vastustava allekirjoittaa ja osoittaa näin tukensa.

Espanjan Andalusia seuraa USA:n Kaliforniaa?

Andalusian itsehallintoalueella eteläisessä Espanjassa taas on tekeillä laki, joka velvoittaa kastroimaan/steriloimaan kaikki kissat, koirat ja fretit ennen puolen vuoden ikää. Vapautuksen tästä saisivat vain suuret ammattimaiset kennelit – aivan kuten Kreikan suunnittelemassa laissa.

Yhdysvaltojen Los Angelesissa on yksi maan tiukimmista lemmikkien sterilointilaeista. Se vaatii koirien ja kissojen sterilointia/kastraatiota neljän kuukauden ikään mennessä, määräyksestä voi saada vapautuksen tietyin ehdoin. Laiminlyönnistä voidaan määrätä sakko tai yhteiskuntapalvelua.

Sekä Kreikassa että Espanjassa on omia – uhanalaisiakin – kansallisia koirarotuja, joita on esiintynyt jo tuhansia vuosia ja joiden säilyminen tulevaisuudessa olisi vaakalaudalla, mikäli lakiehdotukset menevät läpi.

Kommentoi:

Koiramme