Koiran tiineyden todentamiseen kotitesti

Helsinkiläinen diagnostiikkayhtiö Bellylabs on ensimmäisenä yrityksenä maailmassa kehittänyt koiran tiineyden varhaiseen todentamiseen pikatestin, jonka voi tehdä kotona ilman muita apuvälineitä. Testin tulos on selvillä 10–15 minuutissa ja sen tarkkuus on todennetusti 96-prosenttinen kaikille koiraroduille.

Koiran kantoaika on vain noin 63 vuorokautta. Mitä aiemmin tiineydestä saadaan varmuus, sitä paremmin kasvattaja voi varautua. Tiineystesti tuo mielenrauhaa niin omistajalle kuin koirallekin: kotona koira saa olla tutussa ympäristössä koko testauksen ajan, mikä on omiaan vähentämään sen mahdollista stressiä, sanotaan Bellylabsin lehdistötiedotteessa.

Pikatesti on nelivaiheinen: ensin napsautetaan koiran huulta lansetilla yhden veritipan saamiseksi, sitten näyte otetaan talteen näytetikulla ja laitetaan se liuosputkeen, jossa sitä pyöritetään 3–5 kierrosta, ja lopuksi liuosputkesta tiputetaan kaksi tippaa testikasetin näytereikään. 10–15 minuutin kuluttua testitulos on luettavissa.

Pikatestiä voidaan käyttää myös erottamaan valeraskauden oireet tiineydestä. Bellylabs suosittelee, että testaus tehdään aikaisintaan 28 vuorokautta ovulaation jälkeen.

– Olemme testanneet Bellylabs-tiineystestiä yli 30 koirarodulla, aina neljäkiloisista koirista lähes satakiloisiin. Pikatestin tarkkuus on 96 prosenttia koirarodusta riippumatta. Mikäli testi näyttää kahta viivaa, on koira testaushetkellä tiineenä – luentatapa on siis sama kuin ihmisen raskaustestissä. Tällöin on suositeltavaa ottaa yhteyttä eläinlääkäriin, joka voi seurata sikiöiden määrää ja vointia ultraäänitutkimuksella.

Huomionarvoista on, että tiineysvuorokaudet voivat todellisuudessa vaihdella muutamia vuorokausia astutuspäivästä laskettuna, jos ovulaatioajankohta ei ole tiedossa. Lateral flow -teknologiaan perustuva Bellylabs-tiineystesti tunnistaa relaksiinihormonia, jota esiintyy koiran tiineydessä. Relaksiinihormoni on luotettava biomarkkeri tiineyden määrittämiseen, sillä vain tiineenä olevan eläimen istukka tuottaa relaksiinia. Tuotteen patenttihakemus on vireillä.

– Kaikki alkoi siitä, kun huomasimme epäkohtia kasvattajan arjessa. Ajattelimme, että koiran tiineyden todentamiseksi on pakko olla helpompi, edullisempi ja luotettavampi tapa. Perehdyttyämme valtavaan määrään tutkimustietoa aloimme suunnitella tuotekehitystä yhdessä lisääntymiseen ja eläindiagnostiikkaan erikoistuneiden eläinlääkärien, laboratorioiden ja tutkijoiden kanssa. Matka tähän pisteeseen on ollut pitkä, sillä tuotteen kehitystyötä on tehty Euroopan lisäksi Yhdysvalloissa ja Kiinassa, kertoo Bellylabsin toimitusjohtaja Jarno Kukila.

– Vuosia kestäneen työn tuloksena olemme kehittäneet kotipikatestin, joka tuo koiransa tiineyttä odottavalle kasvattajalle varmuuden asiaan helposti, turvallisesti ja luotettavasti. Vastaavaa tuotetta ei ole, eli samalla luomme täysin uuden kategorian maailmanlaajuiseen markkinaan. Koirien tiineystesti on ensimmäinen tuotteemme ja näemme valtavan potentiaalin siinä, että lemmikit voi tästedes testata turvallisesti ja luotettavasti kotioloissa, Kukila jatkaa.

Pikatestin pääsee ostamaan heti julkaisuvaiheessa yrityksen verkkokaupasta www.belly-labs.com 59 euron kuluttajahintaan. Lisäksi se tulee saataville lemmikkialan erikoisliikkeisiin kansainvälisesti.

Bellylabs on vuonna 2017 perustettu suomalainen diagnostiikkayhtiö, joka kehittää koiranomistajien ja -kasvattajien arkea helpottavia terveysteknologisia ratkaisuja. Yrityksen pääkonttori sijaitsee Helsingissä ja Bellylabs-tiineystestin tuotantotehdas sijaitsee Salossa.

Kommentoi:

Koiramme