Koirien ja kissojen genomeista avoin tietokanta

Lemmikkieläinten ennaltaehkäisevän hoidon edistämiseksi 20000 lemmikin täydelliset genomisekvenssi- ja varianttitiedot laitetaan julkisesti saataville sekvenssitietopankkiin. Tietokannasta vastaa National Center for Biotechnology Information (NCBI). Tarkoituksena on mahdollistaa tieteellinen tutkimus useilla eri osa-alueilla, esimerkiksi koira- ja kissarotujen syntyperistä, tietyille koira- ja kissaroduille ominaiset uudet geneettiset mutaatiot, näiden yhteys eri sairauksiin sekä tietoa lemmikkieläinten ikääntymisprosesseista.

Hankkeen takana on Mars Petcare, joka on aloittanut yhteistyön maailman johtavan sairauksien geneettiseen ja molekyylianalyysiin keskittyvän tutkimuslaitoksen, Broad Institute of MIT:n and Harvardin kanssa. Yhteistyön tuloksia hyödynnetään Marsin lemmikkieläinten hoitoa tukevassa biopankissa (PETCARE BIOBANK™), joka on pitkittäistutkimus lemmikkieläinten terveyden ja sairauksien ymmärtämiseksi ja lemmikkieläinten hoidon parantamiseksi.

– Uusi avoin tietokanta on tärkeä panos meneillään olevaan tieteelliseen työhön lemmikkieläinten terveydenhuollossa. Olemme erityisen iloisia siitä, että se on kaikkien eläinlääkäreiden ja tutkijoiden saatavilla maailmanlaajuisesti. Biopankki ja tietokanta ovat kaksi hienoa esimerkkiä siitä, miten voimme muuttaa ja parantaa lemmikkieläinten hoitoa tuleville koira- ja kissasukupolville, sanoo Katrine Grytter. Hän on Marsin Pohjois-Euroopan yhteiskuntasuhdejohtaja ja Better Cities for Pets -ohjelmavastaava Pohjoismaissa.

Mars pyrkii julkaisemaan ensimmäiset alustavat genomisekvenssit heti, kun ne tulevat saataville vuoden 2023 aikana ja lisää käsiteltyjä tietoja sitä mukaa, kun lemmikkejä kirjataan biopankkitutkimukseen. Mars Petcaren tutkijat analysoivat tietoja ja julkaisevat alustavia tuloksia tiedeyhteisölle tänä ja tulevina vuosina.

Kommentoi:

Koiramme