Rau­hoi­tus ja nu­ku­tus en­tis­tä tur­val­li­sem­mak­si

Helsingin yliopistollisessa pieneläinsairaalassa tehtiin alkuvuonna kliininen lääketutkimus uudella tutkimusvalmisteella, joka lisää rauhoituksissa ja nukutuksissa koirille käytettyjen aineiden turvallisuutta. Uusi lääkemolekyyli lievittää alustavien tulosten perusteella rauhoitusaineiden vaikutuksia sydän- ja verenkiertoelimistöön.

Lääke on ideoitu ja kehitetty professori Outi Vainion johtamassa tutkimusryhmässä Helsingin yliopiston eläinlääketieteellisessä tiedekunnassa. Tutkimukseen osallistui yhteensä 57 vapaaehtoista koirapotilasta, joista noin puolet sai uutta tutkimusvalmistetta ja puolet vertailuhoidon.

Potilaat olivat koiria, jotka tulivat röntgentutkimuksiin Yliopistolliseen pieneläinsairaalaan. Tutkimuksessa mukana olleet koirapotilaat toipuivat nopeasti, eikä mitään haitta- tai sivuvaikutuksia havaittu.

– On ollut palkitsevaa olla mukana kehittämässä uutta lääkettä, jonka avulla voidaan lisätä potilaiden hyvinvointia ja anestesiaturvallisuutta, toteaa tohtorikoulutettava Heta Turunen.

– Tutkimus eteni sujuvasti. Sekä osallistuvien koirapotilaiden omistajat että Pieneläinsairaalan henkilökunta suhtautuivat erittäin myönteisesti tutkimukseen. Loppujen lopuksi tutkimukseen oli tarjolla niin paljon vapaaehtoisia, ettei kaikkia voitu ottaa mukaan, kertoo tutkimuksesta vastuussa ollut eläinlääkäri Ira Kallio-Kujala.

Tutkimusryhmällä on suunnitteilla on jo seuraava kliininen tutkimus, jossa on tarkoitus tutkia lääkemolekyyliä leikkauspotilailla.

Lähde: Helsingin yliopisto

 

Kommentoi:

Koiramme