Kennelliiton lääkelista on päivitetty

Erilaisille koirien hoitoon käytettäville lääkkeille ja toimenpiteille on ohjeellinen minimivaroaika. Jos koira esimerkiksi käy lonkkakuvissa, on sen rauhoitukseen käytettävällä anestesialääkkeellä vähintään seitsemän vuorokauden varoaika, mutta se voi olla pisimmillään jopa 28 vuorokautta. Useimmilla antibiooteilla on viikon varoaika, mutta joillain se voi olla jopa 35 vuorokautta.

Varoajalla tarkoitetaan koiran osallistumisoikeutta erilaisiin kokeisiin ja kilpailuihin, jotta ei rikota dopingsääntöjä.

Kennelliitto päivitti ja uudisti lääkelistansa lokakuun alkupuolella. Listalta löytyvät lääkkeet nyt myös valmistenimillä, vaikuttavalla aineella sekä käyttötarkoituksen perusteella. Tämä helpottaa koiran omistajia ja eläinlääkäreitä varoajan tarkistamisessa.

On tärkeää huomioida, että varoaikalista ei ole sitova. Koiraa hoitava eläinlääkäri voi tarvittaessa pidentää minimivaroaikaa koiran sairauden, sen saaman hoidon ja koiran kunnon tai iän perusteella. Varoaikaan sisältyy myös eläimen toipumisaika, jonka perusteet tulevat eläinsuojelulainsäädännöstä.

Kennelliiton lääkelista ei sisällä humaanipuolen eli ihmisille tarkoitettuja lääkkeitä. Niiden varoaika määräytyy pääsääntöisesti koirille rekisteröityjen valmisteiden mukaan, jos ne ovat verrattavissa. Mikäli valmisteet eivät ole verrattavissa, varoaika määräytyy aina tapauskohtaisesti. Humaanipuolen lääkkeille ei siis voida määritellä ohjeellista varoaikaa.

Lista löytyy Kennelliiton nettisivuilta: https://www.kennelliitto.fi/koiraharrastukset/antidoping, sivua alas rullaamalla tulee otsikko Lääkelista. Se on pdf-muodossa.

Kommentoi:

Koiramme