Eläinlääkäreiden hinnoissa on isot erot

Lemmikkien hoitokustannukset vaihtelevat julkisen ja yksityisen sektorin välillä, aivan kuten ihmisten terveydenhuollossa. Kunnallisella eläinlääkärillä taksat ovat usein edullisempia kuin yksityisillä. 

Saman toimenpiteen kustannuksissa voi olla jopa satojen eurojen ero. Pakollisten rokotusten lisäksi terveydenhuoltoon voi kulua paljon rahaa, riippuen mitä toimenpiteitä lemmikille tehdään.

Kuluttajan kannattaa vertailla eläinlääkärien hintoja. Esimerkiksi ison narttukoiran sterilisaatio voi maksaa jopa kaksinkertaisen määrän euroja, riippuen siitä missä toimenpide tehdään. Eläinlääkärin lasku voi vaihdella vastaanottojen välillä kymmenistä euroista jopa satoihin euroihin. Hintavertailu on sitä helpompaa, mitä yksinkertaisemmasta toimenpiteestä on kysymys. Vaativampien toimenpiteiden todelliset kustannukset selviävät usein vasta operaation yhteydessä.

Eläinlääkäriliiton puheenjohtaja Päivi Lahti toteaa, etteivät kustannukset tyhjästä synny: – Jos toimenpide vaatii esimerkiksi hengityskoneen käyttöä, parantaa se potilasturvallisuutta. Toisaalta siihen tarvitaan koulutettu työntekijä valvomaan nukutusta. Myös laitteiston ylläpito ja hankinta maksavat.

– Perusasioiden kuten rokotusten vertailu on helppoa. Muut toimenpiteet ovat niin yksilökohtaisia, että niiden hinnoittelu etukäteen on vaikeaa. Eläinlääkäriasemien verkkosivuilta löytyvät lain vaatimat hinnat yksinkertaisille toimenpiteille sekä hinta-arviot vaativammille operaatioille, Päivi Lahti jatkaa.

Kennelliiton osastopäällikkö Kirsi Salmijärvi tietää, että koiraomistajat ovat usein eläinlääkäriuskollisia. – Ihmisistä on mukava käydä sillä lääkärillä, joka tuntee heidän lemmikkinsä sairaushistorian. Nykyään lemmikkien hoitoon panostetaan entistä enemmän.

Lähde: Kaleva.fi

 

Kommentoi:

Koiramme