Lappalaiskoirien kurimus jatkuu

Suomenlapinkoirakennel on jälleen otsikoissa eläinsuojelurikoksista. Pohjois-Savon Pielaveden syrjäkulmilta löytyi ala-arvoisissa oloissa eläviä koiria. Kasvatuslaitosta pitää ennestään eläinsuojelurikoksista tuomittu henkilö, joka on erotettu Kennelliiton jäsenyydestä tänä vuonna.

Saman henkilön luo tehtiin eläinsuojelutarkastus vuonna 2006, kun kennel sijaitsi Kärsämäellä Pohjois-Pohjanmaalla. Tuolloin koiria oli 70 ja tarkastuksessa todettiin, että suurin osa koirista oli laihoja tai erittäin laihoja eivätkä niiden pitopaikat täyttäneet asetettuja vaatimuksia. Useita koira määrättiin lopetettavaksi ja koirien määrää vähennettäväksi jo silloin.

Sittemmin kennel toimi hetken aikaa Satakunnassa, jolloin se jälleen päätyi eläinsuojeluvalvonnan kohteeksi. Aluehallintovirasto antoi keväällä 2017 useita korjauskehotuksia sekä kuukauden aikaa niiden toteuttamiseksi, myös koirien määrää kehotettiin vähentämään. Ennen asian lopullista ratkaisemista virasto aikoi tehdä uusintatarkastuksen. Mennessään paikalle ei valvontakohteessa enää ollut koiria ja osa tarhoistakin oli purettu. Kennel oli muuttanut Pielavedelle.

Kaksi vuotta sitten Etelä-Karjalassa määrättiin kaksi suomenlapinkoiria ja lapinporokoiria yhteistyössä kasvattavaa henkilöä eläintenpitokieltoon ja koirat otettiin huostaan. Osa kennelien koirista oli peräisin Kärsämäen kennelistä.

Maaliskuussa tänä vuonna paljastui Ruotsissa samanlainen tapaus: kymmeniä suomenlapinkoiria pidettiin ala-arvoisissa oloissa. Paljastui, että osa koirista oli samoja, jotka oli otettu jo aiemmin huostaan edellä mainituista kolmesta eri suomalaiskennelistä.

Uusin, Pielaveden tapaus tuli ilmi, kun paikallinen eläinsuojeluneuvoja julkaisi Facebookissa kuvan jätesäkeistä, joissa oli viranomaisten lopettamia koiria. Jo vuosi sitten paikalla käynyt valvontaeläinlääkäri huomasi noin 80 koiran oloissa vakavia puutteita. Nyt, syyskuun lopussa oli Itä-Suomen poliisille kerrottu eläinlääkärin ottaneen huostaan noin 70 koiraa. Lopetukseen meni heti 18 huonokuntoisinta.

Lappalaisrotuihin on valitettavasti pesiytynyt koirien huonoissa oloissa kasvattamisen ja pitämisen kulttuuri. Juuri viime viikolla Kennelliitto joutui siirtämään 17 suomenlapin- ja lapinporokoiraa EJ-rekisteriin (ei jalostukseen -rekisteri) niiden epäselvien sukutaulujen vuoksi. Kyseessä on näiden samojen kenneleiden koiria.

Merkillistä tässä asiassa on myös se, että aina on löytynyt niitä, ketkä ovat suojanneet rikkomuksia tehneitä. Koiria on uudelleensijoitettu vähin äänin, myös niin sanottua bulvaanikasvatusta on tiettävästi tapahtunut.

Nyt on lappalaiskoirien rotujärjestökin jo reagoinut voimakkaasti. Lappalaiskoirat ry sanoo kannanotossaan muun muassa: ”Lähivuosien aikana olemme joutuneet lukemaan ikäviä uutisia useammasta edustamiemme rotujen kenneleistä niin kotimaasta kuin ulkomailtakin. Rotujärjestö ei missään muodossa hyväksy huonoa koiranpitoa ja muistuttaakin niin kasvattajia kuin yksittäisiä koiranomistajia huolehtimaan siitä, että lemmikkienne huolenpito on asianmukaista. Valtaosalle meistä tämä on onneksi itsestäänselvyys!” Kampanjamateriaali löytyy täältä: https://puhdaslappalaiskoira.wordpress.com/

Suomenlapinkoira ja lapinporokoira ovat rotuja, jotka turkkinsa ansiosta pärjäävät ulkona vaikka vuorokauden ympäri myös talvipakkasella. Niiden luonneominaisuudet ovat sellaisia, että ne voivat jopa sopeutua oloihin, joissa ne eivät saa juurikaan ihmiskontakteja ja ne saattavat kituuttaa elossa vähäisellä ravinnolla. Mutta sellainen koiranpito ei ole hyvää koiranpitoa. Valtaosa näitä rotuja kasvattavista ovat toki kunnollisia ja vastuuntuntoisia kasvattajia, mutta mädät omenat eivät ole harvinaisia.

Kommentoi:

Koiramme