Ruskeiden labradorinnoutajien elinikä jää lyhemmäksi

Koiran väri voi lisätä terveysongelmia ja vaikuttaa pitkäikäisyyteen. Resessiivisen värigeenin yhteys ikään ja sairauksiin todettiin labradorinnoutajilla tehdyssä Sydneyn yliopiston laajassa tutkimuksessa. Ruskeiden labradorinnoutajien keskimääräinen elinikä oli yli kymmenen prosenttia lyhyempi kuin keltaisilla ja mustilla rodun edustajilla.
Tutkimusaineisto oli peräisin Englannista ja koostui 33 000 labradorinnoutajan terveystiedoista. Keltaiset ja mustat koirat elivät keskimäärin 12,1 vuotta. Koiran värillä huomattiin olevan yhteyttä myös korvatulehdusten ja ihotautien yleisyyteen. Korvatulehduksia oli ruskeilla koirilla kaksi kertaa enemmän ja kosteaa ihotulehdusta, hot spottia, jopa neljä kertaa enemmän kuin muunvärisillä labradorinnoutajilla.
Tulokset olivat yllätys. Johtava tutkija professori Paul McGreevy olettaa, että ongelman aiheuttaa värin resessiivisyys. Ruskea värigeeni pitää tulla molemmilta vanhemmilta, että pennut ovat ruskeita. On mahdollista, että ruskea värigeeni kuljettaa mukanaan myös korva- ja ihosairauksia aiheuttavia geenejä. Kun jalostusvalinnat tehdään esimerkiksi värin perusteella, geenivaranto pienenee, minkä yleisesti tiedetään olevan ongelma jalostuksessa.
Tutkijat aikovat toistaa tutkimuksen Australiassa, missä labradorinnoutaja on Suomen tavoin suosituin rotu. Tavoitteena on selvittää, onko värin ja terveyden välinen yhteys sama myös Australiassa.
Tutkimusta on tehty runsaat kymmenen vuotta. Tuloksista kerrottiin Canine Genetics and Epidemiology -julkaisussa. Asiasta kirjoitti ensimmäisenä Helsingin Sanomat (23.10.).

Kommentoi:

Koiramme