Kuusenpihkasta ase MRSP-bakteereita vastaan

Koirien iho- ja korvatulehduksiin on löydetty tehokas apu kuusenpihkasta tehdystä liuoksesta. MRSP-bakteerit ovat koirien iho- ja korvatulehduksissa yleisiä. Koirien korvien puhdistukseen kehitetty suomalainen korvahuuhde osoittautui laboratoriotutkimuksissa erittäin hyväksi.

Metisilliini-antibiootille vastustuskykyisten staphylococcus pseudintermedius -bakteerien määrä väheni murto-osaan vuorokaudessa. Helsingin yliopiston eläinlääketieteellisen tiedekunnan tutkimuksesta kerrottiin Eläinlääkäripäivillä Helsingissä.

Testiin oli valittu kolme erilaista ja Suomessa yleistä MRSP-kantaa. – Kutakin bakteerikantaa altistettiin pihkapohjaiselle korvahuuhteelle vuorokausi. Altistuksen jälkeen elävien bakteerisolujen määrä oli romahtanut, eli liuoksella todettiin hyvin voimakas antimikrobinen teho MRSP-kantoja kohtaan, kertoi erikoistuva eläinlääkäri Elina Aimo-Koivisto tutkimuksistaan.

– Elektronimikroskooppikuvilla todennettiin muutoksia bakteerisoluissa jo kuuden tunnin pihka-altistuksen jälkeen. Bakteerisolujen sisärakenne muuttui pihkan vaikutuksesta rakkulaisemmaksi, ja osassa soluja solun sisärakenne näytti hajonneen kokonaan, Aimo-Koivisto jatkaa. 

Suomessa koirien korvatulehdusten hoidossa pyritään minimoimaan antibioottien käyttöä. Toistuvien korvatulehdusten taustalla on usein atopia tai allergia. Korvahuuhteita käytetään terveille eläimille korvan puhdistamiseen, mutta myös tukihoitona hoidettaessa ulkokorvantulehdusta.

– Tutkimuksen perusteella pihkapohjaisen korvahuuhteen antimikrobinen teho MRSP-bakteereihin on laboratorio-olosuhteissa huomattava. Teemme parhaillaan jatkotutkimuksia sen tehosta muihin bakteereihin. Toivomme myös, että voimme tutkia huuhteen hyödyllisyyttä myös korvatulehdusta sairastavilla potilailla, sanoi tutkimuksen johtaja, dosentti Merja Rantala.

 

 

 

Kommentoi:

Koiramme