Koirille eivät sovi ihmisten särkylääkkeet

Ihmisten kipua lievittävät lääkkeet ibuprofeiini tai parasetamoli voivat aiheuttaa koiralle myrkytyksen, joka voi pahimmillaan johtaa koiran menehtymiseen. Koiran elimistössä lääkeaineet hajoavat eri tavoin kuin ihmisen elimistössä. Lääkeaine ei hajoa ehkä lainkaan tai tekee sen huomattavasti hitaammin, ja koiran maksassa voivat tietyt lääkeaineet muuttua hengenvaaralliseksi yhdisteeksi.

Koiralle ei saisi koskaan antaa ihmisille tarkoitettuja lääkkeitä, ellei eläinlääkäri ole niitä määrännyt. Eläinlääkärin määräämää annosteluohjetta tulee aina noudattaa todella tarkasti.

Suurina määrinä syötynä oikeastaan mikä tahansa lääkeaine voi olla vaarallinen, siksi kaikki lääkkeet pitää säilyttää koiran – ja lasten – ulottumattomissa. Tavallisimpia koiralle myrkytyksen aiheuttavia lääkeaineita ovat ibuprofeiini ja parasetamoli.

Ibuprofeenin (muun muassa Burana ja Ibumax) yliannostus aiheuttaa koiralle tavallisimmin ruuansulatuskanavan oireita kuten oksentelua, ripulia, ulosteen verisyyttä, vatsakipua sekä mahdollisesti mahalaukun ja pohjukaissuolen haavaumia.

Esimerkiksi kahdeksan kiloa painavalle koiralle kaksi 400 mg:n vahvuista Buranaa on myrkyllinen annos. Mikäli koira syö ibuprofeenia yli 175 mg painokiloa kohden ovat munuaisvauriot mahdollisia ja annoksen ollessa yli 400 mg painokiloa kohden seuraa siitä keskushermosto-oireita ja kooma.

Parasetamoli (muun muassa Pandolissa) voi suurena kerta-annoksena aiheuttaa koiralle myrkytysoireita ja maksavaurion. Tyypillisiä myrkytyksen oireita ovat oksentelu, vatsakipu, apaattisuus ja maksavaurion yhteydessä ihon, limakalvojen ja silmänvalkuaisten kellertävä väri. Esimerkiksi kymmenen kiloa painavalle koiralle jo 1,5 tablettia 500 mg vahvuista Panadolia on vaarallinen annos.

Suurin osa myrkytyksen aiheuttamista oireista näkyy heti, mutta esimerkiksi munuais- tai maksavaurion oireet voivat ilmetä myöhemmin, jopa vasta viikkojen kuluttua. Jos tiedät tai epäilet koirasi syöneen ihmisille tarkoitettuja särkylääkkeitä, ota heti yhteyttä eläinlääkäriin.

Yritä selvittää mitä lääkettä ja kuinka paljon koira on syönyt, ja kuinka kauan aikaa lääkkeen syömisestä on kulunut. Ota lääkepakkaus tarvittaessa mukaan eläinlääkäriin.

Lähde: Agria

Kommentoi:

Koiramme