Huolehdi koiravanhuksesta

Monet koirarodut elävät hyvinkin yli kymmenenvuotiaiksi. Aivan kuten ihmisillä, iän myötä alkaa koirillekin tulla erilaisia vaivoja ja sairauksia. Hyvää koiranelämää voidaan tukea erityisesti oikealla ruokinnalla ja sopivalla liikunnalla. Ylipainon välttäminen ja hyvä lihaskunto ovat koirallekin tärkeitä elämänohjeita.

Yleisimmät ongelmat koirilla kaikkialla maailmassa ovat ylipaino sekä hammasongelmat. Vanhan koiran vointia on syytä tarkkailla, muun muassa tutkia korvat ja hampaat säännöllisesti.

Hyvin moni koira kärsii hammasongelmista. Sillä saattaa olla paljon hammaskiveä ja valtaisa ientulehdus, joka vaikuttaa sen yleiskuntoon. Hampaat alkavat irtoilla, kun tulehdus etenee ikenissä. Koirankin hampaita voi ja kannattaa harjata!

Korvien tulisi olla puhtaat eritteistä, eivätkä ne saa haista pahalle. Moni koira kärsii koko ikänsä kroonisista korvatulehduksista, mikäli tulehdusta ei heti alkuun saada kunnolla taltutettua. Läheskään aina ei hoitoon tarvita antibiootteja, vaan säännöllinen ja perusteellinen puhdistus heti vaivojen alettua voi auttaa.

Koiran iholla oleva muhkura voi usein olla vain vaaraton rasvapatti tai syylä, mutta narttukoirilla ovat erilaiset nisäkasvaimet varsin yleisiä. Monilla kasvaimilla on sitä parempi hoitoennuste, mitä aiemmin ne havaitaan ja poistetaan.

Yleinen vaiva narttukoirilla on kohtutulehdus. Sen ensioireet ovat limainen ja pahanhajuinen vuoto, huono ruokahalu, lisääntynyt veden juominen ja kuumeilu. Oireiden ilmetessä on narttu syytä viedä mahdollisimman pian eläinlääkärille.

Uroskoira saattaa saada esinahan tulehduksen. Jos uros putsaa itseään jatkuvasti ja siittimen päästä tulee pahanhajuista eritettä, koira on syytä käyttää eläinlääkärin tutkittavana.

Etenkin suurikokoisilla roduilla voi vanhemmiten ilmetä nivelrikkoa. Senkin vuoksi on painonhallinta erityisen tärkeää. Nykyään on saatavilla nivelvaivoista kärsiville vanhoille koirille tarkoitettuja erityisruokia, sekä erilaisia lisäravinteita, jotka tukevat niveliä ja niiden liikkuvuutta.

Kaikenikäiset koirat saavat silloin tällöin ripulin tai ne voivat oksennella. Syynä voi olla jonkin sopimattoman ruoka-aineen syöminen tai esineen nieleminen, mutta se voi olla myös merkki jonkin sisäelimen vaivasta. Ensiapuna voi koittaa paastoa tai helposti sulavan ruoan antamista parin päivän ajan (esimerkiksi keitettyä riisiä ja kanaa). Lisäksi pitää huolehtia siitä, että koira juo riittävästi vettä. Mikäli vaiva ei mene ohi, eläinlääkärin on syytä tutkia koira.

Vanhemman koiran kanssa saattaa olla järkevää vaihtaa päivän pari pitkää lenkkiä useampaan lyhyeen ulkoilukertaan. Vanhalle koiralle on tärkeää pitää sen mieli virkeänä, seurustella sen kanssa ja keksiä virikkeitä, koirakavereiden tapaaminenkin piristää. Vanha koira nukkuu usein paljon, ja se on toki sallittava sille.

Kommentoi:

Koiramme