Eläinten hyvinvointilain valmistelu alkaa alusta?

Soteuudistuksen lisäksi Juha Sipilän hallitukselta jäi kesken eläinten hyvinvointilaki. Sen valmistelu saattaa jopa alkaa aivan alusta. Asia harmittaa etenkin tuottajajärjestöjä. Lakiesitystä arvostelleet eläinsuojelujärjestöt tuskin ovat kovin pahoillaan.

– Harmi että lain lopullinen hyväksyminen ja voimaan tulo siirtyivät, kommentoi Kennelliiton puheenjohtaja Harri Lehkonen. - Pohjatyöt on kuitenkin tehty laajasti ja huolella, joten toivottavasti uusi valmistelu sujuu ripeästi.

Vanhan eläinsuojelulain uudistaminen alkoi jo edellisellä vaalikaudella. Laajat taustaselvitykset aloitettiin ja saatiin pitkälti valmiiksi jo Jyrki Kataisen pääministerikaudella. Viimeiset vuodet ovat kuluneet lakitekstiä kirjoitettaessa, lausuntoja kerätessä, eduskunnan asiantuntijakuulemisissa ja esitystä hiottaessa.

Eduskunta olisi epäilemättä ollut jo valmis hyväksymään uuden lain. Mutta koska siinä oli kytköksiä maakuntauudistukseen, viimemainitun viivästyminen tai jopa kaatuminen aiheuttaa myös eläinten hyvinvointilakiesitykselle korjaamistarpeita. Ainakin eläinsuojeluvalvonta oli tarkoitus siirtää perustettaville maakunnille.

Maataloustuottajien MTK:n asiantuntijaeläinlääkäri Leena Suojala arvioi Maaseudun Tulevaisuudessa maanantaina 11. maaliskuuta, että eduskuntavaalien jälkeen muodostettava uusi hallitus aloittaa eläinten hyvinvointilain valmistelun käytännössä puhtaalta pöydältä. Jos esimerkiksi SDP ja vihreät tulevat hallitukseen, vääntö parsinavetoiden ja sikojen porsitushäkkien kieltämisestä alkaa uudestaan.

Lain viivästyminen tarkoittaa myös siihen liittyvien asetusten, muun muassa koirien jalostusta säätelevän asetuksen valmistelun viivästymisen. Sen sijaan koirien rekisteröintivelvoite todennäköisesti etenee suunnitellusti, koska siitä on vallinnut hallitus- ja oppositiopuolueiden välillä laaja yksimielisyys. 

Kommentoi:

Koiramme