Hallitusohjelmassa tartutaan lemmikkien perinnöllisiin vikoihin

Eläinlääkäreille tulee velvollisuus ilmoittaa perinnöllisten vikojen vuoksi lemmikeille tehdyistä toimenpiteistä. Kirjaus sisältyy viiden puolueen rukkaamaan hallitusohjelmaan, mutta sen tarkemmin määräystä ei vielä perustella. Muutkin eläimiä koskevat asiat on mainittu vain lyhyesti. Niiden tarkat sisällöt ja käytännöt jäävät siis odottamaan yksityiskohtaisia tietoja.

Uusi eläinten hyvinvointilaki on mukana ohjelmassa ja etenemässä kohti maalia. Lain perusteluihin ovat tulossa maininnat eläimen itseisarvosta ja lajityypillisen käyttäytymisen mahdollistamisesta.

– Nämä ovat periaatteessa merkittäviä kirjauksia. Lakiesityksestä antamassamme lausunnossa kuitenkin toivoimme, että itseisarvo kirjattaisiin myös lakitasolla, mainitsee Kennelliiton hallituksen puheenjohtaja Harri Lehkonen Kennelliiton tiedotteessa.

Maininnat eläinten verkkokaupan sääntelyn kehittämisestä sekä koirien tunnistusmerkinnöistä ja rekisteröinneistä antavat Kennelliiton mukaan hyvät lähtökohdat karsia vastuutonta koiranpitoa. Hallituksen yhtenä tavoitteena on myös edistää eläinten hyvinvoinnin kriteeristöä Pohjoismaiden ja EU:n normeissa ja lainsäädännössä.

Eläinsuojeluasianmiehen virka aiotaan palauttaa Seinäjoelle. Vuonna 2013 perustettu virka ennätti olla täytettynä vain runsaat kaksi vuotta.

Yhdistyksiä paljon harmittanut ja toimintaa vaikeuttanut tulorekisteri on myös otettu syyniin. Hallitusohjelmassa luvataan jopa pikaisesti selvittää ja poistaa muun muassa rekisterin aiheuttama tarpeeton hallinnollinen taakka pienille yhdistyksille.

Ohjelma lupaa rahaa eläinkokeiden korvaamiseksi muilla menetelmillä ja eläinten hyvinvointiin liittyvän lainsäädännön valvonnan parantamiseksi. Eläintautien torjuntaan on varattu 1,2 miljoonaa euroa.

Kommentoi:

Koiramme