Epidemia tappaa koiria Norjassa

Norjan Kennelliitto on peruuttanut kaikki koiratapahtumat toistaiseksi. Maassa riehuu koiria tappava epidemia, tiettävästi ainakin 20 koiraa on kuollut. Ruotsin ja Tanskan kennelliitot ovat päättäneet kieltää toistaiseksi norjalaiskoirien osallistumisen näyttelyihin, kokeisiin ja kilpailuihin omissa maissaan.

Myös Suomen Kennelliitto on asettanut norjalaiskoirille osallistumiskiellon ainakin tulevan viikonlopun ajaksi.

Viime päivinä on Oslon alueella käynyt runsaasti koiria eläinlääkärillä vakavan ripulin ja joissain tapauksissa oksentelun takia. Koirien yleiskunto on heikentynyt nopeasti, myös kuolemantapauksia on ilmennyt.

Norjan elintarviketurvallisuusvirasto ja eläinlääketieteellinen instituutti epäilevät, että kyseessä on vakava tartuntatauti, jonka syytä ei vielä tunneta. Myös muualta Norjasta on raportoitu vastaavista tapauksista, mutta onko kyseessä sama tartunta, ei vielä tiedetä.

Epidemian puhkeamisen takia on Norjan Kennelliitto peruuttanut kaikki näyttelyt, kokeet ja kilpailut toistaiseksi. Viranomaiset kehottavat koiranomistajia välttämään läheisiä kosketuksia toisten koirien kanssa etenkin Oslon alueella.

Ruotsin Kennelliitto päätti 5. syyskuuta kieltää norjalaiskoirien osallistumisen koiratapahtumiin Ruotsissa. Kielto koskee yhtä viikkoa, jonka jälkeen tilanne arvioidaan uudestaan. Liitto ei myöskään suosittele tällä hetkellä koiran kanssa matkustamista Norjaan. Tähän mennessä tapauksia ei ole ilmennyt Ruotsissa.

Lisätietoja:

https://www.vetinst.no/dyr/smadyr/akutt-hundesykdom-september-2019-dette-vet-vi

https://www.vetinst.no/nyheter/flere-dode-hunder-pa-ostlandet

* Päivitetty 5.9.2019 klo 20:25 Tanskan osalta sekä klo 22:20 Suomen osalta.

Kommentoi:

Koiramme