Veriripulikuolema Suomessakin

Norjassa jo 23 koiraa tappaneen veriripulin kaltaisiin oireisiin on kuollut ainakin yksi koira Suomessakin. Elokuun lopulla kuoli collie Etelä-Pohjanmaalla kuudessa tunnissa ensioireista. Omistaja on kertonut tapauksesta facebookissa.

Illalla koira oli ollut täysin oireeton, syönyt ruokansa ja oli pirteä. Aamulla kodin lattia oli täynnä oksennusta. Pian alkoi veriripuli ja verinen oksentelu. Koiran kunto romahti ja se kuoli kuusi tuntia myöhemmin.

Viisi päivää myöhemmin, tiistaina 3. syyskuuta saman perheen vanhempi collie sairastui myös. Oireet olivat samat. Päivystävällä eläinlääkärillä koira sai nesteitä, Baytrilia ja kortisonia suoneen. Omistaja oli varma, että toinenkin koira menehtyy, mutta seuraavan yön aikana verenvuoto loppui ja koira toipui. Tämä koira on pidetty eristyksessä perheen muista koirista. Aiemminkin perheen koirat ovat olleet omistajan mukaan omassa aidatussa pihassa, eikä kontakteja vieraisiin koiriin ole tiettävästi ollut.

Suomenpystykorvilla on ollut lähes vuosittain 1990-luvulta lähtien veriripulitapauksia ja useita koiria on kuollut etenkin sellaisina vuosina kun loppukesä on ollut lämmin. Kuolinsyy on ollut raju analyfaktinen shokki. Oireet ovat olleet samankaltaisia Norjan tapauksien ja Etelä-Pohjanmaan tapauksen kanssa. Suomenpystykorvien veriripulin varsinaista alkuperäistä taudinaiheuttajaa ei ole saatu selville. Samankaltaista sairautta on Suomessa esiintynyt aiemmin muillakin roduilla.

Kommentoi:

Koiramme