Nopea hoitoon pääsy auttaa veriripulissa

Norjan veriripuliepidemiassa löytyy yhä uusia sairaustapauksia. Lohdullista on, että useimmat sairastuneet koirat ovat toipuneet nopeasti, kun ne on saatu eläinlääkärin hoitoon. Ainakin 25 koiraa on kuollut. Sairastuneita oli viime viikonloppuun mennessä ilmoitettu parisataa eri puolilla Norjaa.

Norjan Kennelliitto on perunut koiranäyttelyt, kokeet ja kilpailut 16. syyskuuta saakka. Toistaiseksi Norja ei lähetä edustusjoukkueita FCI:n kansainvälisiin mestaruuskilpailuihin. Suomen Turussa alkavat agilityn MM-kisat 19. syyskuuta, joten Norjan agilitymaajoukkueen osallistuminen ei vielä ole poissuljettua.

Kymmenelle koiralle oli tehty 9. syyskuuta mennessä ruumiinavaus. Kuolleista koirista on löydetty kaksi aiemmin tunnettua bakteeria, jotka molemmat voivat aiheuttaa ripulia. Kuudelta koiralta on löytynyt Providencia alcalifaciensis -bakteeri. Toistaiseksi ei voida sulkea pois sitä, etteikö tauti voisi olla tarttuva.

Norjan eläinlääketieteellisen instituutin mukaan meneillään oleva sairauden aiheuttajan kartoitustutkimus on hyvin haastava, ja tutkimukseen kokonaisuudessaan voi mennä aikaa. Instituutti kumosi tiedotteessaan huhut, että taudin aiheuttaja voisi olla jokin tietty koiranruoka. Tähän mennessä saatu tutkimustieto ei tue tätä olettamaa. Taudinaiheuttaja ei liioin ole salmonella, kampylobakteeri eikä rotanmyrkky.

Suomen Kennelliitto seuraa tiiviisti tilanteen kehittymistä pitämällä yhteyttä Norjan, Ruotsin ja Tanskan kennelliittoihin sekä suomalaisiin viranomaisiin. Kennelliitto on pyytänyt näyttelynjärjestäjiä informoimaan tuomareitaan, että tuomarit eivät itse katso koirien purentaa ja hampaita vaan pyytävät näytteilleasettajia näyttämään ne. Kehiin tulee myös varata reilusti käsien desinfiointiainetta.

Ruokavirasto tiedottaa, että Suomessa esiintyy koirien verenvuotoista suolistosairautta yksittäisinä tapauksina ympäri vuoden. Sairaus tunnetaan nimellä ADDS eli acute hemorrhagic dirrhea syndrome. Taudin laukaisevat syyt tunnetaan vielä huonosti, mutta tauti ei tartu koirasta toiseen. Sairauteen on yhdistetty suoliston bakteeritasapainon vakava häiriintyminen, ja tiettyjen bakteerien hallitsematon kasvu. Yleensä sairautta esiintyy yksittäistapauksina, mutta myös paikalliset taudinpurkaukset ovat mahdollisia. Suomessa edellinen laajempi taudinpurkaus on havaittu Itä-Suomessa noin 10 vuotta sitten. Usein sairautta esiintyy enemmän lämpimänä loppukesänä ja syksynä. Sairaus etenee äkillisesti ja etenee nopeasti. Mikäli koira alkaa ripuloida tai oksentaa runsaasti verta ja sen yleisvointi heikkenee, tulee ottaa mahdollisimman nopeasti yhteyttä eläinlääkäriin.

Kommentoi:

Koiramme