Nopeasti vaikuttavat jyrsijämyrkyt vaarallisia kissoille ja koirille

Eläinlääkärit raportoivat myrkytystapauksista, joissa he epäilivät lemmikkieläimen altistuneen alfakloraloosia sisältävälle jyrsijämyrkylle. Useimmiten kyseessä oli kissa, jonka epäiltiin välillisesti altistuneen myrkylle syötyään myrkytettyjä hiiriä. Suurin osa lemmikeistä toipui myrkytyksestä.

Raportoiduista 96 tapauksesta suurin osa sattui vuosien 2018 ja 2019 aikana, ilmenee Turvallisuus- ja kemikaaliviraston (Tukes) keväällä 2019 eläinlääkäreille tekemästä kyselystä. Myrkytystilassa eläimellä ilmenee äkillisesti nopeasti eteneviä hermostollisia oireita, kuten tasapainohäiriöitä, horjuvaa liikettä, lisääntynyttä tuntoherkkyyttä, lihasnykäyksiä ja kouristelua.  Eläin voi olla alilämpöinen, kuolata ja muuttua äkillisesti apaattiseksi tai aggressiiviseksi. Tässä tapauksessa lemmikki tulee toimittaa nopeasti eläinlääkärin hoitoon.

Eläin voi toipua myrkytyksestä, jos oireet eivät ole edenneet vakaviksi. Myrkytystilan varmistaminen vaatii, että alfakloraloosia löydetään analyysissa eläimen virtsasta tai kudoksista. Usein alfakloraloosimyrkytystä voidaan kuitenkin epäillä eläimellä havaittujen tyypillisten oireiden perusteella.

Lemmikkieläimet voivat altistua myrkylle, kun ne syövät myrkkysyötin tai myrkkyä syöneen hiiren. Alfakloraloosi tappaa hiiret nopeasti, mutta ei kuitenkaan välittömästi eli hiiret saattavat poistua rakennuksesta ennen kuin ne kuolevat. Erityisesti vapaana liikkuvat kissat voivat tällöin olla vaarassa.

Helpoin tapa välttää lemmikin myrkytysriski on se, ettei jyrsijämyrkkyjä käytetä lainkaan. Jyrsijämyrkyt ovat vaarallisia kaikille nisäkkäille ja myös linnuille. Jyrsijöitä tulisi torjua ensisijaisesti tilkitsemällä rakennuksessa olevat raot ja siivoamalla pois jyrsijöille maistuvat ruoat, kuten maahan pudonneet omenat.

Tehokas tapa torjua hiiriä ja rottia on myös loukkujen käyttö. Luonnonmukainen tapa on jyrsijöiden pyydystämiseen erikoistuneiden koirien käyttö.

Alfakloraloosi on nopeavaikutteinen hiirien torjuntaan käytettävä myrkky, joka vaikuttaa lamaannuttavasti hiiren keskushermostoon. Yksityishenkilöt saavat käyttää alfakloraloosia ja muita tehoaineita sisältäviä jyrsijämyrkkyjä sisätiloissa hiirien torjuntaan. Alfakloraloosia ei saa käyttää rottien torjuntaan, koska rottia se ei tapa. Jyrsijämyrkkyjen käyttöohjeita pitää noudattaa tarkasti vähentääkseen myrkkyjen käyttöön liittyviä riskejä.

– Yksityishenkilöt saavat käyttää jyrsijämyrkkyjä sisätiloissa hiirien torjuntaan. Syötit pitää laittaa syöttilaatikoihin ja sijoittaa laatikot sellaisiin paikkoihin, missä lemmikit eivät pääse niihin käsiksi. Myrkkyjen käytöstä on hyvä ilmoittaa myös naapurille, jotta he osaavat pitää lemmikkinsä kytkettyinä myrkkyjen käytön ajan, muistuttaa ylitarkastaja Oskari Hanninen Tukesista.

Kommentoi:

Koiramme