45000 uutta pentua

Rekisteröityjen koirien määrä laskee yhä. Viime vuonna syntyi 45111 pentua, useita tuhansia vähemmän kuin reilut kymmenen vuotta sitten.

Edellisvuoteen viime vuoden luvussa on vähennystä kuudensadan pennun verran. Labradorinnoutaja vahvisti asemiaan suosikkitilaston kärjessä. Kotimaisten rotujen pentuja syntyi 500 vähemmän kuin vuonna 2018.

Suomen kymmenen ja sadan suosituimman rodun listat muuttuvat vuodesta toiseen hämmästyttävän vähän. Labradorinnoutaja repii koko ajan pesäeroa seuraaviin. Noin viisi prosenttia kaikista koirista on labbiksia. Jämtlanninpystykorva palasi parin vuoden tauon jälkeen kakkoseksi ja saksanpaimenkoira kolmanneksi.

Suomenlapinkoira oli vuosi sitten ennätyksellään tilastokakkonen. Nyt parinsadan pennun pudotus tipautti yleisimmän kotimaisen rodun viidenneksi, kultaisennoutajan taakse. Suomenajokoiran pentujen määrä laskee laskemistaan. Pudotusta tuli taas sadan pennun verran ja sijaluku on tuhannella pennulla seitsemäs.

Karjalankarhukoira notkahti, sen sijoitus on kymmenes. Suomenpystykorva on saanut häilyneen suosionsa vakiinnutettua. Kymmenessä vuodessa vaihteluväli on asettunut 600:n ja 700:n haminoille. Lapinporokoiran pitkä nousu sen sijaan saattaa olla taittumassa.

Paimenkoiraryhmän pentuja syntyi lähes 7000, eniten seitsemään vuoteen. Vahti- ja palveluskoirien ryhmän pentumäärä, alle 4400 on pienin 20 vuoteen. Myös terrierien suosio on laskenut pitkään, pentuja rekisteröitiin jokseenkin saman verran kuin vahteja, reilut 4400.  Mäyräkoiria syntyy tasaisella tahdilla vajaat 2000 vuosittain.

Kaikkiin muihin maihin verrattuna Suomen rotutilaston suuri ylivoimainen on pystykorvaryhmä. Vuosi toisensa jälkeen syntyy noin 10000 pystykorvanpentua. Viime vuoden muutos edelliseen oli yhdeksän pennun vähennys! Ajavien koirien ryhmän pentuja syntyi alle 2500. Lasku on jatkunut vuosikymmeniä, jänikset jätetään rauhaan. Seisojanpentuja syntyi alle 1200, pentuluku on pienin sitten vuoden 2003. Noutajien ja vesikoirien pentuja syntyi 6400, niiden yli kymmenen vuoden trendi on hyvin tasainen.

Kymmenkunta vuotta sitten kääpiökoiraryhmä käväisi jo suurimpana. Sitten tapahtui käänne. Viime vuonna syntyi alle 7000 pentua, mikä on pari tuhatta vähemmän kuin esimerkiksi vuonna 2010.

Urbaaniin elämään hyvin soveltuvien pienten koirien kysyntä ei liene laskenut. Suomessa rekisteröimätön halpatuonti on kuitenkin imenyt vastuulliselta kasvatukselta happea. Keskustelu brakykefaalisten rotujen hengitysvaikeuksista on samanaikaisesti saanut valistuneet pennunostajat kääntämään katsettaan muualle. Pimeiden pentujen asiakaskuntaa kriittinen keskustelu ei taida niin hetkauttaa.

Vinttikoiraryhmä on Suomessa kymmenestä roturyhmästä pienin 700 pennullaan.

Sadan suosituimman koirarodun lista löytyy Kennelliiton verkkosivuilta.

Kommentoi:

Koiramme