Pennun haku ei oikeuta rajanylitykseen

Uudenmaan matkustuskielto aiheuttaa jo harmaita hiuksia koirankasvattajille. Poliisin mukaan uuden omistajan pennun haku ei ole pätevä syy ylittää maakuntaraja.

Poliisitarkastaja Konsta Arvelin sanoi Ylen lähetyksessä perjantaina, että koiranpennun hakeminen on varmasti tärkeä asia, mutta se ei ole sellainen painava henkilökohtainen syy, jonka mukainen matka on välttämätöntä tehdä heti tai mahdollisimman pian. – Vaikuttaa siltä, ettei tällöin ole poikkeusperustetta Uudeltamaalta poistumiseen tai päinvastoin, vastasi Arvelin kansalaisten lähettämiin kysymyksiin.

Uudellamaalla asuva, tanskandoggeja kasvattava Teija Salmi-Aalto on yksi niistä, joihin matkustuskielto iskee rajusti. – Minulla on kahdeksan pentua, ne täyttävät juuri seitsemän viikkoa. Kaksi pentua oli menossa ulkomaille ja neljä Uudenmaan ulkopuolelle. Nyt en tiedä, kuinka ja milloin ne pääsevät omiin koteihinsa, Teija harmittelee.

– Minä itse olen tehnyt kotona etätöitä jo helmikuun alusta asti. En minä, eikä eläkkeellä oleva mieheni ole poistuttu kotoa siitä lähtien, emmekä ole nähneet muita ihmisiä. Pennunkatsojiakaan en ole tänne päästänyt, onneksi on videot ja skypet sun muut. Helsingissä asuva tyttärenikään ei ole uskaltanut tulla kotona käymään, vaikka hän tietääkseen terve onkin. Hän ei halua ottaa riskiä, että toisi pöpön meille tänne metsän keskelle, Teija sanoo kiitollisena, mutta on äitinä tietysti pahoillaan asiasta.

– Pidän tavallisesti pennut 8-viikkoisiksi, minusta se on tälle rodulle sopivin luovutusikä. Minulle ei sinänsä ole mikään ongelma pitää pentuja vaikka puolivuotiaiksi tai kauemminkin, aikaa, ruokaa ja tilaa riittää kyllä. Mutta pennuille itselleen se tulee olemaan hankalaa ja vaikuttanee niiden henkiseen kehitykseen. Niiltä menee ohi se paras pentuvaihe, jolloin niiden pitäisi kokea ja nähdä mahdollisimman paljon uusia asioita ja ihmisiä. Ei meilläkään ole mahdollisuutta eristää jokaista kahdeksaa pentua leikkien, että ne olisivat omissa kodeissaan, Teija kertoo.

– Jos nyt pitäisi astuttaa koira, en usko, että uskaltaisin tehdä sitä. Tanskandoggi ei ehkä ole sellainen rotu, joka menee kaupaksi, jos perheiden taloudellinen tilanne huononee merkittävästi, arvelee Teija.

– Olen ehdottomasti tämän eristämisen kannalla ja minusta on aivan oikein, että ryhdytään voimakkaisiin toimiin viruksen leviämisen estämiseksi. Mutta ei kai olisi niin mahdoton asia saada maakunnan rajalle joku luovutuspaikka? Minä voisin viedä pennun, sen vastaanottaja seisoisi parin metrin päässä rajan toisella puolen ja kutsuisi pennun luokseen, ilman pantaa ja talutinta. Voisiko vaikka Kennelliitto tehdä tästä esityksen? Perusteluina jo pelkästään se, että pennun henkinen kehitys voi häiriintyä, kun se joutuu elämään laumassa eikä pääse itsenäistymään.

– Saataisiin tähän kaikille ikävään aikaan vähän pehmeitä arvoja. Perheet ovat odottaneet pentua jo kauan, nyt pitää odottaa kolme viikkoa tai vielä kauemmin, se on tosi raskasta. Nyt sanotaan, että kolmen viikon kuluttua pääsisi taas muualle Suomeen, mutta tauti on levinnyt Suomessakin sellaista kyytiä, että alkaa tuntua, ettei kolme viikkoakaan riitä. Karanteenissa olo on jo muutenkin monelle henkisesti raskasta, koiranpentu toisi piristystä elämään ja paljon uutta tekemistä perheelle.

Suomen hallitus antoi torstaina asetuksen koko Uudenmaan maakunnan eristämisestä koronaviruksen leviämisen hidastamiseksi. Uudenmaan liikkumisrajoituksia käsittelevä perustuslakivaliokunta on ollut koolla perjantaiaamusta lähtien. Valiokunta on kuullut rajoituksista eri alojen asiantuntijoita ja oikeusoppineita. Uudenmaan eristys alkanee vuorokauden vaihtuessa lauantaiksi, mikäli eduskunta tekee päätöksen perjantaina.

Kommentoi:

Koiramme