Sinilevä voi olla eläimille vaarallista

Kesäkuun ensimmäisellä viikolla Suomen merialueilla havaittiin paikoitellen sinilevää. Järvillä sinilevähavaintoja on toistaiseksi tehty vain kaksi ja sinilevät runsastuvatkin yleensä vasta loppukesällä. Noin puolet sinileväesiintymistä on myrkyllisiä.

Kannattaa harkita, mihin laskee lemmikkinsä juomaan ja uimaan. Sinilevätoksiinit voivat aiheuttaa lemmikille akuutin maksavaurion ja keskushermosto-oireita. Oireina voi olla esimerkiksi ripulia, oksentelua, kuolaamista, heikkoutta, lihastärinää, jäykkyyttä tai halvausoireita.

– Mikäli eläin on uinut sinileväpitoisessa vedessä, muttei ole juonut sitä, voi pelkkä turkin huolellinen pesu riittää. Jos eläin on päässyt juomaan vettä, tulee ottaa välittömästi yhteyttä eläinlääkäriin jatko-ohjeita varten, päivystys- ja tehohoitoon perehtynyt pieneläinsairauksien erikoiseläinlääkäri Maija Hagman Eläinsairaala Evidensia Tammistosta ohjeistaa.

– Hoidosta huolimatta ennuste on varauksellinen, jos potilaalla on jo myrkytyksestä aiheutuvia oireita. Vastalääkettä sinilevämyrkytykseen ei ole, vaan hoito koostuu oireenmukaisista tukihoidoista.

Vähäinen sinilevä näkyy vedessä pieninä kellertävinä tai vihertävinä siitepölymäisinä hippusina. Tyynellä säällä sinilevä muodostaa veden pinnalle harsomaisen vihertävän kalvon. Jos levämassa hajoaa tikulla kokeiltaessa hippusina veteen, kyseessä voi olla sinilevä. Jos levä jää roikkumaan keppiin, kyseessä on jokin muu kuin sinilevä. Vesilasissa sinilevät nousevat pintaan vihertävinä hippusina noin tunnin kuluessa.

Sinileväseurantaan voi osallistua kesän aikana älypuhelimissa toimivan Havaintolähetin avulla tai perustamalla oman havaintopaikan Järvi-meriwiki-palveluun.

Suomen ympäristökeskus SYKE aloitti kesän 2020 sinilevätiedotuksen kesäkuun ensimmäisellä viikolla ja jatkaa sitä viikoittain elokuun loppuun asti.

Kommentoi:

Koiramme