Vilungista pitää seurata rangaistus koiranäyttelyssäkin

Suomalainen näytteilleasettaja kuvasi videopätkän Amsterdamin Maailmannäyttelyssä. Siinä näkyy miten eteläkorealaista englanninbulldoggia valmistellaan pian alkaviin näyttelyn finaaleihin eli ison kehän koitoksiin. Bulldoggi näyttäisi saavan tussista mustaa huuliinsa. Korealaisbulldoggi ylsi koko näyttelyn kolmanneksi.

FCI:n näyttelysäännöissä koirien värjääminen on yksiselitteisesti kiellettyä, samoin turkin lakkaaminen jne. Monet Amsterdamissa paikalla olleet ovat raportoineet tämän säännön rikkomisesta, kun koiria kunnostettiin kehää varten. Värjäys- ja lakkausrikkeet tapahtuivat avoimesti, niitä ei peitelty mitenkään.

Koiramaailma, myös Kansainvälinen Kennelliitto FCI vakuuttaa ponnistelevansa kaikin voimin koirien hyvinvoinnin puolesta. Julkisuudessa koiranäyttelyitä ja muutakin koiraharrastustoimintaa ruoskitaan lujasti yhtä mittaa. Koiranjalostus esitetään mediassa turhana, jopa tuomittavana puuhana.

Kansainvälisen koiraharrastusyhteisön pitäisi ottaa vakavasti perusteltu ajan henki. Sitä vaatii ennen kaikkea juurikin se koiran hyvinvointi. Koiranäyttelyt eivät ole ympäröivästä yhteiskunnasta erillinen saari missä ihminen voi puuhata mitä huvittaa eläimistä piittaamatta. Näyttelytkin pitää järjestää koiran ehdoilla.

Tuomareita on koulutettava muuallakin kuin Pohjoismaissa ymmärtämään koirien hyvinvoinnin harrastustoiminnalle asettamat vaatimukset. Ja on myös varmistettava, että koulutuksen jälkeen tuomarit ymmärtävät ja noudattavat laadittuja ohjeita ja sääntöjä. Kaikki eivät halua ymmärtää; ei ole kuin joitakin viikkoja kun Saksassa vanha, arvostettu näyttelytuomari ja Saksan kennelliiton ex-puheenjohtaja jätti koiransa riutumaan kuumaan autoon näyttelypäivän ajaksi. Kaikki eivät säilyneet hengissä.

Suomessa Kennelliitto langetti pitkät sanktiot näyttelytuomarille, joka koiraa trimmatessaan oli näpäyttänyt trimmattavaa metallikammalla kuonolle. Suomessa Kennelliitto otattaa koiratapahtumissa dopingnäytteitä, ja kärykin on käynyt. Juopa on leveä kun seurailee mitä maailmalla tapahtuu. Mahdettiinko Amsterdamin Maailmannäyttelyssä ottaa dopingnäytteitä?

Koiran huulien mustaaminen tussilla ei ole pelkästään hyvinvointihaitta koiralle. Koiranäyttelyt ovat kilpailulaji. Miksi koiria värjätään ja lakataan – jotta ne pärjäisivät paremmin kehässä! Pohjoismaiden on entistä pontevammin vaadittava FCI:ssä luomuarvostelun kunnioittamista. On meillä asenteissa parantamisen varaa itselläkin. Liian usein näyttävin, muhkein ja mahtavin voittaa näyttelykehässä ja juuri näyttävyyttä kielletyt konstit tehostavat. Kun osattaisiin asettaa tavoitteeksi kaunis, terve keskiverto, dopingin tarve katoaisi. Ei koiranjalostus ja näyttelykilpaileminen ole mitään bodybuildingia, missä vahvimmalta vaikuttava voittaa.

Lisäämällä väriä koiraan pyritään parantamaan koiran menestymisen mahdollisuuksia. Arvostelulajissa on muistettava, että tuomarikin on ihminen; häntä voidaan harhauttaa. Kielletyn harhauttamisen pitää johtaa sanktioihin. Muutenhan koko touhun uskottavuus katoaa.

Kun FCI myönsi koirien Maailmannäyttelyn 2019 Kiinaan, nousi länsimaissa kohu. Arvonäyttely annettiin maahan, jossa edelleen syödään koiranlihaa – kuten muuten Etelä-Koreassakin.

Nykyään kaikkien urheilu- ym. lajien arvokilpailuja seurataan mediassa ja somessa tarkasti, eivätkä erilaiset skandaalit ole tavattomia. Kiinan Maailmannäyttelyssä saattaa koirien menestyksen tehostaminen saavuttaa kaikkien aikojen ulottuvuudet. Amsterdamissa yksi näyttelyn tuomareista handlasi finaaleissa koiransa ryhmävoittajaksi. Se tästä nyt enää puuttuisi, että joku tuomari tulisi Shanghaissa ikuistetuksi väärässä ravintolassa.                

Kommentoi:

Koiramme