Kulkutauti käänsi penturekisteröinnit kasvuun

Kennelliitto rekisteröi viime vuonna 48982 pentua, mikä on lähes neljä tuhatta pentua enemmän kuin edellisvuotena. Vuosien ajan olivat penturekisteröinnit laskusuunnassa, mutta viime vuonna tapahtui käänne. Koronaepidemia pakotti ihmiset pysymään kotona ja keskittymään kotiasioihin. Moni koiranpennun hankintaa pitkään harkinnut toteutti haaveensa.

Kotoilu olikin suosiossa: koiranpentuja ostettiin eniten vuosikausiin, ruoan ja kodintarvikkeiden myynti kasvoi, puutarhatuotteet loppuivat keväällä kesken multaa myöten. Pitkään hiipunut kesämökkikauppa hurjistui ja asuntokaupassa rikottiin ennätys. Koteja remontoitiin ja terasseja rakennettiin. Joulun toivelahjoja olivat lautapelit ja urheilukellot.

Tulee olemaan kiinnostavaa seurata, lopahtaako koiranpentujen kysyntä kesää kohti mentäessä, mikäli ihmiskunta saa otteen kulkutaudista.

Nousussa kaikki roturyhmät

20 suosituimman rodun listalla vain kolmen rekisteröintimäärä laski viime vuonna, niidenkin vähän. Kaikkien rotujen rekisteröintiluvut eivät suinkaan viime vuonnakaan nousseet. On rotuja, joiden laskeva kehitys on jo trendinomaista, eikä sellaista kehitystä katkaissut edes äkillinen ostajatulva.

Lähes kymmenen prosentin kasvu penturekisteröinneissä siivitti nousuun kaikki kymmenen roturyhmää. Tämä kuvaa tilannetta hyvin. Jos ei toiverodun pentua saanut, tuntematon harvinaisuus kelpasi tilalle.

Koronakeväänä pentulistat lyhenivät olemattomiin ja syksylläkin kasvattajien pentulaatikot tyhjenivät nopeasti. Jo keväällä heräsi huoli ongelmakoirien määrän kasvusta, mutta sellaisesta ei syksyn aikana kuitenkaan suuremmin merkkejä ilmaantunut.

Myös valistustyön merkitys alkaa vaikuttaa. Tietoa eri roduista ja niiden ominaisuuksista on saatavilla paljon ja sosiaalinen media on toimiva puskaradio. Vuosia pennun hankintaa kypsytelleet olivat ehtineet käydä Kennelliiton Hankikoira-verkkosivuilla ja tehdä ”mikä rotu minulle sopii”-testin, monet useaan kertaan.

Suosikkirodut nousun aallonharjalla

Suurin osa roduista oli viime vuonna myötätuulessa, mutta mediajulkisuuden kriittiseen keskipisteeseen päätyneiden rotujen pentuluvut laskivat selvästi. Ihme olisikin, jos lyhytkalloisista ja -kuonoisista roduista käytävä vilkas terveyskeskustelu ei vaikuttaisi niiden rekisteröinteihin.

Suomessa kasvatetaan eri rotuja enemmän kuin missään muualla maailmassa. Kaikki superharvinaisuudetkin ovat täällä ja niistä myös tiedetään täällä paljon. Parhaiten koronan aiheuttamaan kysyntäpiikkiin pystyivät vastaamaan lukumääräisesti suuret, suosituimmat rodut. Niissä syntyy pentueita niin paljon, että äkillisiin kysynnän muutoksiin pystytään vastaamaan ja pentueita ”saadaan tulille” nopeasti.

Labradorinnoutaja on suosikkilistalla ylhäisessä yksinäisyydessään 2471 pennulla, mikä on yli tuhat pentua enemmän kuin tilastokakkosella jämtlanninpystykorvalla. Saksanpaimenkoira säilytti kolmospaikkansa 1363 pennulla kannoillaan suomenlapinkoira, kultainennoutaja ja shetlanninlamaskoira. Seitsemäntenä on suomenajokoira, joka käänsi vuosikymmenten laskusuhdanteensa vihdoin hieman plussalle. Vielä mahtuvat kympin sakkiin kääpiösnautseri ja harmaa norjanhirvikoira.

Toissavuoden (2019) rekisteröintitilastoista löytyy myös juttu verkkolehdestämme.

Sata suosituinta rotua 2020

(suluissa sijoitus sata suosituinta -listalla 2019 ja rodun rekisteröintimäärä 2019)

Kommentoi:

Koiramme