Käräjäoikeus katsoi bulldogin ja cavalierin lainvastaisiksi

Oslon käräjäoikeus on päättänyt oikeudenkäynnissä, että englanninbulldoggien ja cavalier kingcharlesinspanielien kasvatus on Norjan eläinsuojelulain vastaista. Päätös oli yksimielinen.

Norjan Kennelliitto, kyseisten rotujen rotuyhdistykset sekä kuusi kasvattajaa oli asetettu syytteeseen. Kaikki syytetyt ovat ilmoittaneet valittavansa päätöksestä.

Norjan eläinsuojelulain jalostuspykälää on täsmennetty viime vuonna. Pykälän mukaan eläinten pitäjien, kasvattajien, jalostusjärjestöjen ja rotujärjestöjen on edistettävä ominaisuuksia, jotka mahdollistavat eläimille hyvän toimintakyvyn ja terveyden.

Kiellettyä on esimerkiksi jalostus, joka vaikuttaa haitallisesti eläinten fyysisiin tai henkisiin toimintoihin, heikentää eläinten kykyä luonnolliseen käyttäytymiseen tai herättää yleisiä eettisiä reaktioita.

Pitkässä päätöspöytäkirjassaan Oslon käräjäoikeus toteaa, että bulldogin ja cavalierin kasvattaminen on edelleen laillista jos käytetään risteytyksiä. Oikeus myös muistuttaa, että nyt päätetyillä periaatteilla voidaan puuttua muidenkin rotujen kasvattamiseen. Ainakin mopsi rotuna mainitaan päätöksessä.

Koiramme-lehti kirjoitti Norjan eläinsuojelulain vastaisen kasvattamisen tulevasta oikeudessa käsittelemisestä ensi kertaa vuonna 2020.

 

Kommentoi:

Koiramme